Als je gaat scheiden heb je veel aan je hoofd. Je moet in het reine zien te komen met de beslissing en dat kost tijd en emotie. Tegelijkertijd moet je ook al nadenken over het vervolg. Hoe gaat die aflopen? Waar moet je gaan wonen? Hoe pak je het aan? Kan je het allemaal wel zelf betalen? Hoe pak je de verdeling aan van roerende goederen? Wat gebeurt er met je spaargelden of misschien wel schulden? Hoe gaan we het regelen met kinderen? Allemaal vragen waar een antwoord op moet komen. De uiteindelijke beslissingen die jullie overeenkomen komt in een echtscheidingsconvenant te staan.
Ouderschapsplan en kinderalimentatie verplicht?
Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is een ouderschapsplan verplicht. Voor hen is het al pijnlijk genoeg en vaak komen ze in een loyaliteitsconflict. Het is dus zaak hier goed oog voor te hebben. Ze zeggen niet altijd wat ze op hun hart hebben want de onzekerheid in hun leven is juist nu heel groot. Een goede voortgang van hun leven is noodzakelijk. Zo min mogelijk veranderingen is bevorderlijk. De zorg en opvoeding is een verantwoordelijkheid en verplichting voor jullie beiden. Wat jullie beslissen omtrent de opvoeding en zorg komt in een ouderschapsplan te staan. Naast het ouderschapsplan bestaat het recht op kinderalimentatie. Een mediator of advocaat helpt jullie natuurlijk bij het opstellen hiervan.
Kinderalimentatie bereken het niet zelf
Wanneer één van beide ouders meer zorgtaken op zich neemt doordat simpelweg het kind of de kinderen bij hem of haar zijn is er een mogelijkheid om kinderalimentatie te krijgen. Bij co-ouderschap is dat niet een logische stap omdat ieder in even grote mate kan zorgen voor een inkomen. Er zijn rekentabellen beschikbaar om kinderalimentatie uit te rekenen maar het is beter en prettiger om dit bijvoorbeeld in overleg met de mediator of advocaat te doen. Er moet met veel rekening worden gehouden en het is in het belang van het kind dat dit allemaal goed gebeurt.