Steeds meer mensen hebben last van een burn-out. Door de hoge werkdruk die mensen ervaren, wordt het op een gegeven moment te veel. Wat zijn hiervan de oorzaken? Hoe kan je het voorkomen? En hoe kun je het oplossen?
De voordehand liggende oorzaken van een burn-out zijn wanneer je iemand bent die moeite heeft met het zeggen van nee. Als een collega vraagt of je even iets voor hem of haar zou kunnen doen, wijs je dit niet af. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je heel veel werk te doen hebt. Iedereen kan natuurlijk deze druk ervaren, maar voor gevoelige mensen kan dit fataal zijn. Sommige mensen zijn in deze staat om ondanks deze druk te voelen hier uit te komen, andere hebben hier te veel moeite mee. Ook kan een burn-out ontstaan wanneer je sociaal onzeker bent en niet kan zeggen wat je zou willen zeggen. Hierdoor gaan collega’s anders met je om wat tot alleen maar meer vervelende situaties leidt.
Wanneer je denkt dat je een van deze symptomen herkent, is het belangrijk om hier gelijk iets aan te doen. Ook bij een burn-out geldt; voorkomen is beter dan genezen. In het beginstadium is het makkelijker om de knelpunten op te lossen in plaats van alles op te stapelen. Als je het idee hebt dat dit niet zelfstandig lukt, is het een goed idee om hier hulp bij te vragen.
Dat de ene persoon wel daadwerkelijk een burn-out krijgt en de andere persoon in dezelfde situatie niet, heeft alles te maken met je persoonlijkheid. Vaak wordt een burn-out in de war gebracht met HSP. Dit betekent dat je hoog sensitief bent en dit houdt in dat je niet goed meer met jezelf kan omgaan. Denk hierbij aan dat je je anders voelt dan dat je verwoordt, steeds minder zin overal in hebt, steeds minder kan genieten en het moeilijk vindt om positief naar het leven te kijken. Het is dan belangrijk om met jezelf aan de slag te gaan met een hsp begeleiding in plaats van alle schuld te leggen op een burn-out. Zo leer je hoe je moet omgaan met hooggevoeligheid.