Je ogen zijn waarschijnlijk een van de meest complexe organen die in je lichaam zit, de hoeveelheid informatie die ze per seconde versturen naar je hersenen. Gecombineerd met het feit dat de oogbol zelf enorm fragiel is en gemiddeld 50% van de populatie een bril nodig heeft duidt alleen maar aan dat het orgaan complexer is dan mensen denken. Dit is ook te zien aan de studies en ondervindingen die wetenschappers zien, zo is pas in 2013 het membraan van Dua ontdekt.
Steeds meer mensen in Nederland krijgen over de looptijd van hun leven oogproblemen, hier is staar een van de grootste boosdoeners van. Staar, ook wel een cataract genoemd, heeft twee vormen: grijze en groene staar. Grijze staar wordt vaak veroorzaakt door trauma aan het oog, zoals vuurwerk, het vormen van grijze staar kan ook versneld worden als de patiënt diabeet is. Groene staar is het meest voorkomende soort staar, hierbij neemt de druk van het glasvocht in de oogbol toe. Dit creëert een soort “ringbubbel” wat de zenuwen achterin de oogbol kan beschadigen. Als deze zenuw beschadigd is komen de signalen die worden opgenomen door de staafjes en kegeltjes in het oog niet meer door tot de hersenen, de informatie wordt dus niet opgenomen en het oog verliest zicht.
Een “klassiekere” manier van oogschade is hoornvliesbeschadiging, hierbij kan je denken aan mensen die met een laserpointer in hun oog hebben geschenen of kinderen die direct in de zon keken. Als het oog een bol is, is je hoornvlies een netje dat het licht “opvangt”. Bij mensen met een beschadigd hoornvlies, kan je het vergelijken alsof er een gaatje in het net is gebrand. Het licht, de bal in dit voorbeeld, schiet er gewoon doorheen. Geen licht wordt opgenomen, geen informatie wordt verwerkt en dit leidt tot verslechterd of zelfs geen zicht voor de patiënt met hoornvliesproblemen.
Om schades door licht en andere externe oorzaken te voorkomen kunnen er petten gedragen worden zoals een trucker cap, deze beschermd je ogen tegen constant zonlicht van bovenaf.