Een extra harde schijf in uw computer installeren?

Veelal krijg ik de vraag of het een moeilijke opgave is om een extra harde schijf in een computer te installeren. Dit valt al bij al nogal goed mee, mits je toch met enkele zaken rekening houdt. In dit korte artikel geef ik kort enkele tips mee waarop je best dient te letten wanneer je denkt “ik wil mijn eigen computer samenstellen of upgraden”. Of gewoon een extra harde schijf bij steken.

Harde schijf installeren

  • Laat plaats  vrij tussen harde schijven

Harde schijven kunnen zeer warm worden. Daarom is het ten zeerste aan te raden de harde schijven onderling voldoende ademruimte te geven. Probeer dan ook telkens één of meerdere sloten vrij te houden om die ademruimte en luchtstroom gegarandeerd te houden.

  •  Plaats harde schijven indien mogelijk achter fans

En daarbij is het ook nog zeer interessant te weten dat de boven en onderzijde van de fan meer luchtstroom garanderen dan het center.

  •  Gebruik de sata- aansluitingen in de correcte volgorde

Om niet voor onverwachte problemen te komen is het aangeraden de verschillende harde schijven in een bepaalde volgorde aan te sluiten. Het belangrijkste is de schijf waar het besturingssysteem op geïnstalleerd staat aan te sluiten op sata-poort 0 op uw moederbord. Dit omdat uw computer standaard eerst begint bij SATA- poort 0 met zoeken naar de opstartschijf.

  •  Een nieuwe harde schijf kopen?

Hierbij is het belangrijk zeker te kijken of de harde schijf beschikt over een SATA aansluiting. Momenteel zijn dit de meest gangbare aansluitingen. Ook is het belangrijk te kijken naar de snelheid waarmee de schijf draait. Standaard zijn er momenteel nog schijven te koop met een snelheid van 5400 RPM, maar indien mogelijk is het niet slecht over te gaan tot een snelheid van 7200 RPM.

In dit artikel heb ik kort enkele tips gegeven voor wanneer je uw eigen computer samenstellen wil, of wanneer u gewoonweg uw eigen computer wil open doen en er zelf een nieuwe harde schijf bij steken. Let op dit is alleen voor durvers en mensen met toch enige kennis van computers. Indien u twijfelt of niet zeker weet of u het correct zal doen is het aangeraden een ervaren computerbouwer te contacteren.