Een gids voor het kopen van een geschikt computer scherm.

Heeft u het idee “ik wil een nieuwe computer kopen”? En wenst u daarbij meteen ook een nieuw scherm aan te kopen? In dit artikel geef ik kort wat extra uitleg over welke soorten flat screen schermen er op de markt zijn. Flat screen schermen zijn een relatief nieuwe technologie in vergelijking tot de oude logge CRT schermen of standaard monitors.

Monitor

  • De technologie

LCD of Liquid Crystal Displays zijn vergelijkbaar met schermen die gebruikt worden bij laptops. LCD monitors vormen veel scherper beeld, zijn lichter en meer ruimte efficiënt dan traditionele CRT schermen. Een nadeel is wel dat LCD schermen iets duurder dan CRT schermen.

  •  De grootte

De schermgroottes worden bepaald in inches, waarbij men telkens de grootte van de schermdiagonaal zal weergeven. LCD schermen variëren van 14 inch en kunnen wel tot 30 inch en groter zijn.

  •  De resolutie

De resolutie is de maximale hoeveelheid pixels het scherm horizontaal x verticaal kan weergeven. Een korte tabel van verschillende resoluties met gemiddelde waarden wordt hieronder weergegeven:

17 inch: 1366×768
21 inch: 1920×1080
29 inch en meer: 2560×1080

  •  De gemiddelde prijzen:

< 21 inch: € 75
+- 27 inch: € 180
<27 inch: € 300

Wanneer u het idee hebt “ik wil een computer kopen” dan is dit korte artikel een goede en beknopte leidraad waarmee u best rekening houdt wanneer u over gaat tot de aanschaf van een nieuw scherm voor uw computer. Er bestaat een veelheid aan verschillende merken die elk hun troeven hebben. Het is hierbij niet slecht eens te kijken naar enkele reviews van schermen vooraleer u overgaat tot de aanschaf van het scherm.