Een gids voor het kopen van een grafische kaart voor uw computer.

Heeft u het idee “ik wil een nieuwe computer kopen”? En wil u daarmee games kunnen spelen? Dan is het belangrijk een degelijke videokaart voor uw computer te voorzien. In dit artikel geef ik kort enkele tips wanneer u van plan bent een nieuwe gaming computer te kopen.

Grafische kaart

  • De verbindingstypes.

De twee grote mogelijkheden om uw grafische kaart met uw moederbord te verbinden zijn enerzijds de PCI poorten en anderzijds de PCI-Express aansluitingen.

  •  De voeding.

Een grafische kaart is meestal een grote verbruiker van energie. Wanneer u van plan bent een zware grafische kaart aan te kopen om de mogelijkheid te hebben om de laatste nieuwe games te spelen en dit in de hoogst mogelijke resolutie, is het aan te raden specifiek eens dieper te kijken naar hoeveel stroom uw grafische kaart minimaal nodig heeft. Een grafische kaart die te weinig stroom ontvangt, zal simpelweg niet, ofwel maar half werken, waarbij uw computer niet naar behoren zal werken.

  •  Het geheugen op de grafische kaart.

De nieuwe generatie grafische kaarten zijn zelf voorzien in hun RAM geheugen en hoeven dit dus niet meer van het algemene RAM geheugen van uw computer nemen. Deze nieuwe generaties geheugen zijn DDR5 geheugen. Om een vergelijking te geven van de kracht van DDR5 geheugen kan je stellen dat 1 GB DDR5 geheugen sneller werkt dan 4 GB DDR3 geheugen. Hoe meer hoe beter, en bijgevolg hoe vlotter de nieuwste games zullen werken.

  •  Andere overwegingen.

Ook is het niet onbelangrijk om volgende puntjes toch eens kort in overweging te nemen.

Een belangrijk onderdeel is de mogelijkheden waarmee u uw beeldscherm kan aansluiten. Volgende poorten komen het meeste voor: DVI verbinding, VGA verbinding, HDMI verbinding en de nieuwste grafische kaarten zouden best reeds beschikken over een displayport aansluiting.

  •  De grootte van de grafische kaart.

Zorg er best voor dat u de afmetingen van de grafische kaart vooraf weet. Niets is meer onaangenaam dan achteraf tot de constatatie moeten komen dat uw grafsiche kaart niet in uw behuizing past.

  •  Het prijskaartje.

Grafische kaarten variëren in prijs van ongeveer € 30 en kunnen wel tot meer dan € 700 kosten.

Met dit artikel hoop ik dat u kort wat geïnformeerd bent waarop u best dient te letten wanneer u het idee heeft “ik wil een nieuwe gaming computer kopen”.