Het noorden van Portugal

Buiten de prachtige steden, zoals Lissabon, Porto en Coimbra, heeft Portugal ook een mooie natuur. Met name het noorden van Portugal is indrukwekkend mooi met vele natuurparken, wijngaarden, eindeloze zandstranden, een rijke flora en fauna en historische dorpjes. De toeristen zoeken vooral het zuiden van Portugal op. Daardoor is het noorden van het land wat onderbelicht, maar daarom zeker niet minder mooi. Bovendien betekent minder toerisme meer rust en meer natuur voor jezelf.

Zo heb je de Douro, dit is een rivier die in het noorden van Portugal loopt en uitkomt bij Porto. De bovenloop van de rivier staat bekend om zijn landgoederen en imposante wijngaarden. Voor een glaasje Port kun je hier zeker terecht. Het veelal de ‘wijntoeristen’ die hun weg naar dit gebied weten te vinden.
Ten noorden van de Douro ligt Minho. Dit is de groenste streek van het land en door veel Portugezen aangewezen als het mooiste stukje Portugal. Je vindt hier onder meer prachtige zandstranden. Ook bevindt de historische stad Braga zich in dit gebied.
De streek herbergt meerdere natuurparken en één Nationaal Park, namelijk Peneda-Gerês. Illustratief voor het gebied zijn de ruige granieten bergketens. Verder vind je hier traditionele dorpjes en kan je genieten van prachtige vergezichten.

Wie een (natuur)vakantie overweegt in Noord-Portugal kunnen dat op meerdere manieren doen. Je kunt zelf een vlucht of last minute portugal boeken en dan op eigen houtje rondtrekken. Dit is overigens prima te doen. Maar je kunt er ook voor kiezen om met een reisorganisatie te gaan. Er worden namelijk veel rondreizen aangeboden in dat gebied. Het fijne hiervan is dat je zelf weinig uitzoekwerk hebt en dat alles al geregeld is. Voor sommige mensen een geruststellend gevoel. Maar als je echt voor het avontuur wilt gaan is het waarschijnlijk leuker om er zonder organisatie naar toe te gaan.