Hoe kan je Malware van uw computer verwijderen?

Eerst en vooral dien je te weten wat Malware precies is. De meeste mensen kennen van kwaadaardige programma’s enkel maar het “Virus”, maar doen er veel meer negatieve programma’s dan enkel virussen de ronde op het internet, malware is in principe elke software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot computersystemen. Het woord is een samenvoeging van het Engelse malicious software (kwaadwillige software).

Malware op computer

Wanneer je computer geïnfecteerd is geraakt met een of ander type malware, hoef je nog niet onmiddellijk naar een ervaren computer hersteller te gaan, maar zijn er enkele dingen die je eerst zelf kan proberen. In dit artikel geef ik kort enkele tips over hoe je kan proberen malware te verwijderen van uw computer.

Eerst en vooral dien je op te starten in veilige modus, zo ben je zeker dat uw computer niet meer verbonden is met internet. Op die manier ben je ook zeker dat uw programma’s die nodig zijn voor het werken met uw computer werken, en dan ook niets meer.

Vervolgens kan je best uw tijdelijke bestanden verwijderen, op het internet vind je tutorials hoe je dit makkelijkst kan doen.

Als volgende stap dien je via een andere computer malware scanners te downloaden en deze laten draaien op uw geïnfecteerde computer. Blijf hierbij niet bij 1 enkele malwarescanner, maar maak gebruik van verschillende scanners. Eveneens staan op internet heel wat verschillende gratis malwarescanners die uw computer grotendeels terug in orde kunnen zetten.

Indien niets van dit alles uw computer terug in orde zet is het misschien handig in deze fase contact op te  nemen met een ervaren computer hersteller. In het slechtste geval kan de computer hersteller uw bestanden back-uppen op een andere drager en overgaan tot een volledige herinstallatie van uw systeem. Zo bent u zeker dat meteen alles terug volledig op punt staat.