Hoe kan je uw het best de bestanden op uw computer back-uppen?

Ondertussen zijn de meeste mensen onder ons reeds vertrouwd met het werken met een computer, ongetwijfeld heeft u ook reeds gehoord van het belang van het regelmatig maken van een back-up.

Back-up

Niettegenstaande dat de meeste mensen reeds weten wat het maken van een back-up is, wordt dit toch te weinig gedaan.

Dit is voornamelijk te wijten aan het gewoon vergeten te doen, of toch niet weten hoe het te doen.

Het maken van een back-up is misschien een moeilijk woord, maar het is eigenlijk niet meer of niet minder dan het maken van een kopie van uw bestanden op een externe drager.

Er bestaan verschillende mogelijkheden van het maken van een back-up.

In dit artikel zal ik heel kort de meest courante mogelijkheden opsommen. Indien je hieromtrent meer informatie wenst, of een type wenst aan te schaffen, kan u zich steeds wenden tot een ervaren computer hersteller.

We onderscheiden hoofdzakelijk twee types van back-uppen.

  1. Offline back-ups.
    • Dit is voornamelijk op dragers die zich in uw werkomgeving bevinden, meerbepaald bijvoorbeeld memory sticks, externe harde schijven, eventueel DVD of CD-rom, een tweede harde schijf in een computer…
  2. Online back-ups.
    • Dit zijn voornamelijk de zogenaamde cloud omgevingen, waarmee je voornamelijk al dan niet automatisch uw bestanden zal gaan uploaden naar een offline of een online cloud omgeving, waardoor uw bestanden in principe op het internet of in uw persoonlijk netwerk zullen gestockeerd worden.

Elk van deze types back-ups hebben telkens hun voor- en nadelen. Indien je wenst over te gaan tot de aankoop van een of ander type back-up systeem, raad ik u aan hieromtrent eens contact op te nemen met een ervaren computer hersteller.