Informatie over het vervangen van garagedeur torsieveren

Een garagedeur bestaat uit verschillende onderdelen die ervoor zorgen dat een deur goed werkt. Torsieveren zijn daarvoor van essentieel belang. Is er een veer kapot of gesprongen? Dan gaat je deur niet meer open of dicht. Het is belangrijk dat je niks forceert, want als je dit wel doet kun je het probleem erger maken of jezelf onnodig in gevaar brengen. Het kan ook voorkomen dat de veren niet naar behoren werken. Wanneer dit het geval is, komen zowel de motor als de kabels onder grote druk te staan. Dit zorgt voor extra slijtage, maar het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Het is daarom enorm belangrijk om de torsie- of trekveren tijdig te vervangen.

Wat is de functie van torsieveren?

Torsieveren vormen dus een belangrijk onderdeel van je garagedeur. Tot zover is het duidelijk. Maar wat doen die veren nu eigenlijk? De veren van een garagedeur zorgen voor de juiste balans, waardoor de deur snel en soepel kan worden geopend en gesloten. Door problemen met de spanning kan de deur ongelijkmatig, niet helemaal, of met verkeerde snelheid openen of sluiten.

Wat is het verschil tussen trekveren en torsieveren

  • Trekveren zitten doorgaans aan de zijkant van de deur bevestigd. Zij lopen boven en parallel aan de geleiderails. De kabel, die de veer op zijn plek houdt, zit vast aan haken in het railsysteem. Er zijn altijd twee trekveren aanwezig: één veer boven de looprail aan allebei de kanten van de garagedeur.
  • Torsieveren zijn bevestigd boven de deur en lopen langs een metalen schacht die parallel loopt aan de bovenkant van de deur. Deze veren worden doorgaans toegepast bij bredere deuren (breder dan 3,5 meter). De minder zware, kleinere poorten hebben vaak maar één torsieveer, maar zwaardere deuren (zoals bedrijfsdeuren) kunnen twee veren hebben, één aan beide kanten.

Kan ik de veren zelf vervangen of opspannen?

Er zijn op internet diverse instructievideo’s en handleidingen terug te vinden. Daarin wordt uitgelegd hoe je zelf aan de slag kunt om veren zelf goed op te spannen of te vervangen. Trekveren staan minder op spanning, dan torsieveren. Als je ervoor kiest om trekveren zelf te vervangen, neem dan altijd de nodige voorzichtigheid in achting. Bij torsieveren kun je echter beter een ervaren technieker inschakelen. Torsieveren staan altijd op hoge spanning en dat kan zeer gevaarlijke situaties opleveren. Natuurlijk kun je, als je twijfelt over het vervangen van trekveren ook een gespecialiseerde monteur om hulp vragen. De monteurs van ROMASS hebben ruime ervaring en kunnen zowel trek- als torsieveren snel, vakkundig en veilig vervangen.

Kijk voor meer informatie over de veren van garagedeuren op de website van ROMASS.