Jacuzzi plezier niet laten verpesten

Het winterseizoen is aangebroken en ook tijdens de feestdagen wilt u uiteraard met plezier kunnen genieten van uw Jacuzzi of spa bubbelbad. Met het koude weer kan het heerlijk zijn te genieten van het warme water en bubbels. Echter is het raadzaam ook tijdens deze dagen uw Jacuzzi goed te onderhoud en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.  Het bubbelbad plezier kan anders zo voorbij zijn.

Want wist u dat u bacteriën en andere ziekteverwekkers kunt overhouden aan een plons in het bubbelbad? Het water kan namelijk een bron van ziektekiemen vormen. Het zou hierbij vooral gaan om de microparasiet ‘pseudomonas aeruginos’, bekend om zijn veroorzakende pijnlijke uitslag. Deze bacterie kan de haarzakjes in de huid infecteren met rode vlekken en bultjes als gevolg. Een extra dosis desinfecteermiddel zoals chloor zorgt ervoor dat ze niet meer vermenigvuldigen, maar het doodt ze helaas niet.

Terwijl deze Jacuzzi / bubbelbad uitslag meestal na een aantal dagen verdwijnt, moet u vooral oppassen voor legionella. Door de verdamping van het water komt de bacterie in de longen terecht. Eventuele symptomen zijn dan spierpijn, lichte hoofdpijn en een mogelijke longontsteking. De minder sterke groepen zoals 50-plussers, rokers en mensen met een zwakker immuunsysteem zijn vaak de slachtoffers.