Online een TV kopen, waar let je op?

Tegenwoordig is het heel lastig om een televisie te kopen. Vroeger had je de keuze uit een paar modellen, tegenwoordig heb je er honderden.
Qua beeldtechniek kun je kiezen uit plasma, LCD en LED. Hoewel LCD bijna niet meer voorkomt vindt je nog wel veel LED en plasma televisies. Plasma verbruikt meer stroom, maar zwart is echt zwart en kleuren zijn wat warmer. LED geeft heldere kleuren weer en deze televisies zijn erg dun.

Veel televisies zijn geschikt om 3D films mee te kijken. Hierbij heb je nog wel een bril nodig. Sommige televisies kun je ook zonder 3D functie kopen, deze zijn verder helemaal hetzelfde alleen tientallen of soms honderden euro’s goedkoper.

De meeste nieuwe televisies zijn zogenoemde “SMART” TV’s. Dat betekent vaak dat je kunt internetten, streamen vanaf je computer, gamen of videobellen. Afhankelijk van de TV zijn deze functies wel of niet beschikbaar. Het is wel aan te raden om dit even uit te proberen. Veel televisies hebben slechte en langzame software waardoor de meerwaarde (ja, soms moet je ook voor smart tv functies extra betalen) niet wordt gebruikt.
Eigenlijk zijn alle televisies tegenwoordig geschikt voor “Full HD”. De nieuwere en duurdere televisies zijn geschikt voor U-HD: Ultra HD. Dit is 4x scherper dan Full HD. Er zijn nog weinig apparaten die Ultra HD kunnen doorgeven: Via de kabel televisie kijken in Ultra HD kan nog niet en films kijken in Ultra HD is heel beperkt mogelijk. Wil je een nieuwe televisie kopen, bedenk dan goed of je wel een Ultra HD televisie nodig hebt.

Een andere nieuwe trend zijn de gebogen televisies. Omdat je ogen bol zijn, zouden de gebogen televisies prettiger kijken. De prijzen zijn op dit moment echter nog wel een stuk hoger waardoor je je kunt afvragen of dit echt meerwaarde voor je biedt. Gebogen schermen kunnen echter ook een hype of marketing truuk zijn. We weten namelijk nog niet zeker of de mythe waar is.

De grootte van de televisie is afhankelijk van de afstand tot de bank vanaf waar je kijkt. Laat je niets wijsmaken als je een TV koopt in de winkel.