Ouderschapsplan verplicht bij minderjarige kinderen

Een scheiding is een onaangename gebeurtenis die gepaard gaat met veel emotie. In deze instabiele periode wordt er van je verwacht dat je je hoofd bij elkaar houdt en verstandige beslissingen neemt. Beslissingen die de rest van je leven bepalend kunnen zijn. Dat vraagt nogal wat van je. Gelukkig hoef je niet alles alleen te doen. In het beste geval kan je nog goed met je partner overleggen en onderhandelen. Het komt vaker voor dan je misschien denkt. Maar wanneer het niet zo gemakkelijk gaat is er altijd de hulp van een mediator en in het ergste geval een advocaat. Maar probeer het vooral onderling te regelen.

Scheiding: de kinderen scheiden mee

De zaken waarover jullie het eens moeten worden zijn voornamelijk materiële aangelegenheden. Denk aan huis, hypotheek, schulden of spaartegoeden, roerende goederen en pensioenopbouw. Helaas is er een veel gevoeligere kant aan een scheiding wanneer er minderjarige kinderen zijn. Voor deze kinderen is het van groot belang dat jullie alles rondom hen goed regelen. De zorg en opvoeding zijn jullie beider verantwoordelijkheid. Hoe jullie dat verdelen is aan jullie. Co-ouderschap is de meest evenredige verdeling als je over verdeling mag spreken. Maar een andere afspraak is ook mogelijk. Alles in het belang van het kind.

Een ouderschapsplan is leidend maar vatbaar voor aanpassingen

Wanneer de zorg en opvoeding voornamelijk bij één ouder komt te liggen moeten jullie er rekening mee houden dat er recht op kinderalimentatie gaat ontstaan. Alles wat jullie regelen dat de kinderen aangaat wordt vastgelegd in een ouderschapsplan. En dat plan is leidraad voor de toekomstige tijd. Maar wees er niet te star in. Soms veranderen omstandigheden en als jullie een andere oplossing overeenkomen kan dat het oorspronkelijke plan veranderen. Komen jullie daar niet uit kan een rechter altijd nog naar de situatie kijken.

ouderschapsplan