Stiba werkt aan speciaal register voor gestolen auto-onderdelen

Er worden de laatste jaren iets minder auto’s gestolen, maar helaas zijn er tegelijkertijd nog altijd veel auto-onderdelen die illegaal worden aangeboden omdat deze zijn gestolen. Stiba werkt aan een oplossing. De brancheorganisatie voor autodemontage bedrijven is bezig met een registeren voor gestolen auto onderdelen.

In het te ontwikkelen register van Stiba zijn auto-onderdelen vindbaar die een zogenaamd registratienummer hebben. Denk aan onderdelen zoals apparatuur voor navigatie of motorblokken. Stiba wil op deze manier de illegale handel terugloopt en wil zo voorkomen dat ondernemers die lid zijn van Stiba gestolen goederen inkopen. Criminelen bieden namelijk steeds vaker illegale producten aan. Dit zijn niet alleen airbags op sites als Marktplaats, maar ook zaken als navigatiesystemen, motorblokken en soms zelfs complete auto’s, die weer worden gestript en in onderdelen worden verkocht.

Voor Stiba is de handel op het internet moeilijk aan te pakken. Ook het illegaal demonteren is gevaarlijk volgens Stiba. Het is demonteren van een gestolen auto is niet alleen een economisch delict, maar ook voor het milieu is het natuurlijk niet goed. Demontagebedrijven doen dit op een milieuvriendelijke manier, terwijl veel mensen die dit illegaal doen natuurlijk niet bepaald milieubewust bezig zijn.

Groene onderdelen
Stiba is overigens ook bezig met een heuse imagoverbetering. En dan vooral voor de autodemontage branche. Stiba beseft dat de autosloperij branche, ondanks het goede werk, nog altijd niet echt een goede naam heeft. Met de imagoverbetering wil Stiba laten zien dat de branche op een groene manier bezig is en dat vrijwel alle bedrijven conform de wettelijke vereisten werken.