Vloeren leggen, zelf doen of uitbesteden?

Iedere woning en bedrijf heeft een vloer en dus is de vraag naar vloeren enorm. Of het nu gaat om parketvloeren, gietvloeren of betonvloeren, alles is mogelijk! Maar gaat u zelf de vloer leggen of kunt u dit beter uitbesteden? Ieder materiaalsoort heeft zijn unieke eigenschappen. Zo is een laminaatvloer vrij eenvoudig te leggen, maar een gietvloer is echt specialistisch werk. We beschrijven hier per vloersoort de eigenschappen.

Houten vloeren – parketvloer

Een houten vloer of parketvloer leggen is door de handige klusser zelf uit te voeren. Belangrijk daarbij is dat u in het begin de overzichtstekening goed bestudeert om goed te beginnen en later problemen te voorkomen. Een andere tip is om het hout 2 weken van tevoren al in uw woning te leggen. Zo kan het hout acclimatiseren.

Het legpatroon is ook belangrijk voor het verbruik. Wanneer u ervoor kiest om het legpatroon diagonaal te leggen, dan heeft u ongeveer een meerverbruik van 6 á 7 procent.

Laminaatvloer leggen

Laminaat wordt steeds populairder en dat is niet verwonderlijk. Laminaat is makkelijk te leggen en is voordeliger dan een houten vloer. Het belangrijkste is dat u vooraf de breedte en lengte van de vloer opmeet en daar 10% bij optelt. Aan de hand daarvan bestelt u het aantal m2 laminaat. De 10% extra is voor het verzagen. Denk hierbij aan deurposten en hoeken in uw woning of bedrijfspand.

Beton- en gietvloeren

Voor een betonvloer of gietvloer raden wij aan contact op te nemen met een vloerenspecialist in uw regio. Dit is echt specialistisch werk en moet daarom ook door vakkundige en gecertificeerde vakmensen uitgevoerd worden.