Wat doet de elektricien

Elektricien. Het is een beroep dat we niet kunnen missen. Dankzij de elektricien hebben wij immers overal bedrading voor elektriciteit. Dankzij de elektricien hebben wij niet alleen een gelikt netwerk van stroomvoorzieningen in onze woning, of in andere gebouwen, maar doet ook de straatverlichting het, werken de kassen en is feitelijk alles dat elektriciteit nodig heeft zoals het nu is. Maar velen weten niet wat de elektricien allemaal doet, wat zijn achtergrond is en wat zijn vakgebied, elektrotechniek, precies inhoudt.

In Nederland hebben de meeste elektriciens het vak op het mbo geleerd en is het een praktijkgerichte opleiding. Naast een basisopleiding kunnen er specifieke certificaten en andere vakdiploma’s gehaald worden waardoor de elektricien zich verder kan specialiseren in een bepaald vakgebied. Indien er één of meerdere vakdiploma’s gehaald zijn mag de elektricien zich officieel ook elektrotechnisch installateur noemen.

Het werk van de elektricien is, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, erg afwisselend. Zo kan het zijn dat de elektricien op de ene dag bezig is met een installatie. Dit houdt in dat de elektricien een nieuwe groepenkast installeert of de meters instelt, maar bijvoorbeeld ook het installeren van elektronische consumenten producten zoals het koffieapparaat, de vaatwasser en verlichting. De andere dag is hij wellicht bezig met het onderhouden van de installaties, wat zoveel betekent als repareren of vernieuwen, wat vergelijkbaar is met het compleet opnieuw aanleggen van installaties. Dit kan een uitbreiding op een bestaand systeem zijn, zoals het aanleggen van nieuwe groepen of nieuwe stopcontacten, maar kan ook het aanleggen van een netwerk in een nieuwbouwwoning omvatten, zolang het met elektrotechniek te maken heeft.

Steeds vaker doen elektriciens ook andere werkzaamheden die technisch van aard zijn, zoals het aanleggen van internetverbindingen en telecomverbindingen, maar ook intercoms, beveiligingssystemen en zonnepanelen. Het is dus alles behalve een saai beroep en we kunnen niet zonder.