Wat is de regelgeving omtrent industriedeur onderhoud? Lees hier verder

Als bedrijf ben je dagelijks bezig om ervoor te zorgen dat alle processen soepel en goed verlopen. Hierbij kunt u denken aan boekhouding, productie, klantenservice en planning. Waar echter veel bedrijven geen rekening mee houden zijn de automatische industriedeuren. Veel bedrijfsprocessen zijn afhankelijk van goed werkende industriedeuren. Stelt u eens voor dat de goederen van uw bedrijf niet verzonden kunnen worden na productie omdat een industriedeur niet open gaat. Of dat u geen goederen geleverd krijgt omdat de automatische deur niet open gaat. Om dit soort situaties te voorkomen is het belangrijk dat de industriedeur jaarlijks wordt gecontroleerd op slijtage en onderhouden om slijtage en defecten te voorkomen. Wellicht weet u het al, maar het is voor bedrijven wettelijk verplicht om industriedeuren jaarlijks te onderhouden. Maar waarom moet dit? Lees dat hieronder.

Waarom is industriedeur onderhoud verplicht?

Misschien vindt u het wel onzin dat het wettelijk verplicht is om de automatische deuren jaarlijks te laten controleren en onderhouden. Maar de reden waarom het verplicht is om de deuren te onderhouden is om de veiligheid van medewerkers en bezoekers te kunnen garanderen. Medewerkers moeten dagelijks door een industriedeur heen om naar een magazijn te gaan of om een pallet met goederen binnen te rijden. Niemand wilt meemaken dat er een bedrijfsongeval gebeurt omdat een deur door slecht onderhoud naar beneden valt of niet goed meer werkt. Om dit te voorkomen heeft de Arbodient het wettelijk verplicht om de deuren te onderhouden en keuren zoals in de NEN-EN 14341+A2 beschreven staat.

Wat wordt er nagekeken tijdens een onderhoudsbeurt?

Ieder deurenbedrijf heeft zijn eigen manier van onderhoud en keuring. Echter is er tijdens de keuring belangrijk dat de deur wel op de vastgestelde normen wordt gecontroleerd. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal onderdelen die aanbod komen tijdens een keuring. Indien een onderdeel niet voldoet aan de wettelijke eisen, moet deze vervangen of herstelt worden om de deur goed te laten keuren. Indien dit niet wordt gedaan wordt de deur afgekeurd. De industriedeur mag niet meer gebruikt worden.

 • Slipkoppeling
 • Kettingspanning
 • Muurbevestiging
 • Eindschakelaar
 • Rem
 • Elektrische bekabeling
 • Onderloopbeveiliging incl. zelftestfunctie
 • Veerbuffers
 • Veerbreukbeveiliging
 • Scharnieren en rolhouders
 • Zijafdichting

Erkende onderhoudspartner

Bent u na het lezen van dit artikel opzoek naar een onderhoudspartner voor het jaarlijks onderhouden en keuren van uw industriedeuren? Neem dan contact op met ROMASS Business of neem een kijkje op hun website. ROMASS Business is de reparatie en onderhoud-specialist van alle merken en typen automatische en handbediende industriedeuren. Ze beschikken over professionele monteurs in heel Nederland waardoor er altijd een vakman in de buurt is om het probleem op te lossen. Daarnaast kunt u bij het afsluiten van een jaarlijks onderhoudscontract gebruik maken van de 24/7 storingsdienst. In geval van een kritische storing staat er binnen 2 uur een monteur op locatie.