Wat te doen als de elektriciteit uitvalt terwijl je uw pc gebruikt?

U heeft het ongetwijfeld reeds meegemaakt, een elektriciteitspanne die ervoor zorgt dat uw computer onverwacht uitvalt terwijl je er op aan het werken bent. In de meeste gevallen is dit in principe niet een extreem erge ramp, het ergste wat dan kan gebeuren is dat je uw eventuele werk vanaf uw laatste opslag kwijt bent, of wanneer u een game aan het spelen bent geldt het zelfde principe dat u hoogstens uw level achter uw save kwijt bent. Meestal valt dit op te lossen met de computer opnieuw op te starten.

Verbrande pc

In het slechtste geval zal uw computer dan vragen om een eventuele scan te doen om te checken op schade. Sla hierbij vooral niet in paniek, en hoeft u ook niet onmiddellijk een computer hersteller te contacteren, laat in dit geval uw computer gewoon de geplande scan uitvoeren en in de meeste gevallen lost het probleem zich vanzelf op.

Het kan ook erger uitvallen…

Wanneer er een stroomstoot gebeurt alvorens de stroom wegvalt kan het zijn dat bepaalde componenten van uw computer onherroepelijk stuk zijn. In het ergste geval ben je in dit geval al uw data, foto’s, programma’s, e-mails,… kwijt. Maar dit is uiteraard geen ramp aangezien je al meerdere malen uw data geback-upt hebt en alles op een externe harde schijf hebt staan.

Indien het toch om de ene of andere reden kwalijk wil dat u toch geen backup heeft, kan u hopen dat alles behalve uw harde schijf of SSD stuk is. Deze kan door een computer hersteller uit de computer gehaald worden en ingelezen worden via een andere computer.

Wanneer de SSD of harde schijf toch stuk zijn, wordt het al een heel stuk lastiger, in dit geval kan je nog proberen hulp in te roepen van een data recovery firma, maar dit kost vlug stukken van mensen, en je bent nooit 100% zeker dat je alles terug zal hebben.

Hierbij wens ik kort en bondig af te sluiten met wat het belangrijkste is in de computerwereld: zorg dat u voorbereid bent op het ergste, en zorg dat u ten allen tijde een kopie heeft van uw bestanden, zodat u altijd kan terugvallen op uw back-up.