Alles wat je moet weten over tyraps

Tyraps nodig? Online zijn ze in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Tegenwoordig kun je ze zelfs in verschillende kleuren kopen. Welke soort je ook koopt, met elke tyrap kun je jouw kabels goed ordenen. In dit artikel lees je meer informatie over deze handige dingen. Er wordt uitgelegd wat een tyrap is en hoe het werkt. Er wordt ook besproken wat de juiste benaming is. Vervolgens zullen de verschillende varianten aan bod komen. Het artikel wordt afgesloten met een aantal tips voor het kopen van tyraps.

Wat is een tyrap?

Een tyrap wordt ook wel een kabelbinder of snelbinder genoemd. Het is een dun plastic riempje waarmee je objecten mee kunt vastbinden. Dit doe je door het riempje vast te trekken. Het plastic bandje is gemaakt voor eenmalig gebruik. Het wordt vaak gebruikt om een wirwar van kabels te ordenen. Je kunt er kabelbundels mee maken, zodat ze niet meer door elkaar heen raken. Als je niet bekend bent met de term tyrap, is het mogelijk dat je wel van een van de synoniemen hebt gehoord. Nederlandse synoniemen zijn: klittenband, kabelbinder, snelbinder, bindbandje, bundelbandje, trekbandje, colsonbandje, sjorbandje en ladderstrip. Zoek er maar een uit.

tyraps

De juiste naam

De term tyrap heeft niet alleen veel synoniemen, maar ook veel manieren waarop het geschreven wordt. Er bestaat nog steeds veel discussie over de juiste wijze om dit woord te spellen. Volgens Onze Taal kan ‘tie wrap’ als de officiële Nederlandse schrijfwijze beschouwd worden. Het woord ‘tyrap’ wordt echter ook vaak gebruikt in plaats van ‘tie wrap’. Tyrap is namelijk de naam van het fabricaat Thomas & Betts. De naam tyrap staat vaak ook op de plastic kabelbinders. Deze merknaam wordt waarschijnlijk als soortnaam gebruikt, omdat Thomas & Betts dit artikel als eerste op de markt introduceerden. Deze twee namen verschillen qua uitspraak niet veel van elkaar. Het woord wordt ook vaak op de volgende manieren geschreven: tie-wrap, tie rips, tie-rap en tie-rib.

Hoe gebruik je ze?

Tyraps hebben een spits uiteinde en een zijde met een opening. Om de tie-wrap te gebruiken, moet je het spitse uiteinde door de opening steken. Met het spitse uiteinde moet je de eerste ribbel voorbijgaan, zodat er een lus ontstaat. Deze lus kun je alleen nog maar strakker trekken. Als de tie wrap eenmaal is dichtgetrokken, is het niet meer mogelijk om het losser te trekken. Je kunt dus geen nieuwe kabel aan de bundel toevoegen. Een kabelbinder kun je daarnaast maar één keer gebruiken. Er is slechts een manier waarop de tyrap verwijderd kan worden en dat is door de tyrap door te knippen.

Waarvoor kun je deze kabelbinders gebruiken?

Deze kabelbinders worden veelal gebruikt om losse kabels bij elkaar te binden. Het is een goede manier om de kabels op een gemakkelijke wijze te ordenen. Het kan ook ingezet worden bij het ordenen van allerlei andere objecten. Tie wraps kunnen ook voor een heel ander doel gebruikt worden. In sommige situaties worden tie wraps ook ingezet ter vervanging van handboeien. Het is namelijk lastig om uit deze bindbandjes te komen als ze eenmaal strakker zijn getrokken. Het is echter gevaarlijk om tie wraps te gebruiken als handboeien, omdat de bloedsomloop kan worden afgeknepen. Daarom zijn er speciale handboeien die gebaseerd zijn op tyraps. Dit zijn handboeien die veel overeenkomsten hebben met tyraps en dezelfde werkwijze hebben.

Tyraps in verschillende varianten

Tyraps kun je tegenwoordig in verschillende varianten gekocht worden. Vroeger werden voor plastic kabelbinders op de markt gebracht. Een andere variant was de tyrap van nylon. Over het algemeen worden tie wraps vaak in het zwart of wit geleverd. De witte variant zijn voornamelijk geschikt voor gebruik binnenshuis, omdat dit type gevoelig zijn voor de inwerking van ultraviolette straling. Naast zwart en wit is het mogelijk om tie wraps in vrolijke kleuren aan te schaffen. Hiermee kun je verschillende kabelbundels op een overzichtelijke manier van elkaar onderscheiden. Bovendien ziet dit er leuk uit. Er bestaan ook tie wraps met labels waar je op kunt schrijven.

Bijzondere soorten

Het is niet mogelijk om standaard tie rips opnieuw te gebruiken, omdat je ze alleen kunt doorknippen als ze al strak getrokken zijn. Dit kan erg onhandig zijn als je bijvoorbeeld een nieuwe kabel aan een kabelbundel toe wilt voegen. Daarom zijn er ook hersluitbare tie rips op de markt gebracht. Met een hersluitbare tie rip is het mogelijk om de sluiting weer los te maken. Op deze manier hoef je niet de hele tyrap te verwijderen. In plaats daarvan hergebruik je de tyrap. Een andere soort die bijzonder is, is de weerbestendige variant. Deze tie rips zijn van stevig materiaal gemaakt en ook bestand tegen weersinvloeden.

Tips voor het kopen van tyraps

Kabelbinders zijn eenvoudig online in grote hoeveelheden te bestellen, zodat je weer even vooruit kunt. Bij tyraps-verkoper heb je de keuze uit verschillende standaard soorten, maar ook tyraps met label en weerbestendige varianten. De tie wraps met een extra functie zijn vaak prijziger dan de standaard uitvoeringen. Bij elke soort dien je rekening te houden met de lengte die je nodig hebt. Er zijn tyraps met een lengte van 100 mm tot aan 810 mm. Er is ook sprake van een verschil in breedte. De breedtes variëren van 2,5 mm tot aan 9 mm. Houd daarnaast ook rekening met de maximale diameter van de bundel, trekkracht en het materiaal. Dit product wordt gemaakt van nylon, plastic en PVC.