De tijd voor andere autobanden breekt weer aan: de winterbanden

De tijd voor andere autobanden is weer aangebroken: de winterbanden. De temperatuur zakt en bij een temperatuur van onder de 7 graden Celsius is het aan te raden om uw zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Dit zorgt ervoor dat de zomerbanden minder snel slijten. Het belangrijkste is echter dat winterbanden voor aanzienlijk meer grip zorgen op gladde wegen. Zijn de wegen beijzeld, besneeuwd of nat en vriest de regen aan? Dan bieden deze autobanden betere grip en dus een betere remweg. Maar hoe kan het dat de winterbanden zoveel meer grip hebben op gladde wegen?

De samenstelling van winterbanden
Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber dan zomerbanden. Dit rubber van deze autobanden blijft soepeler bij lagere temperaturen. Door het ruwere profiel en kleinere groeven, blijft er minder sneeuw aan de banden plakken, wat bij zomerbanden voor gladde taferelen kan zorgen. Winterbanden hebben niet alleen een betere grip nadat er sneeuw is gevallen, ook tijdens de winterse neerslag ervaart u een toegenomen grip. In Nederland is het niet verplicht om deze autobanden te monteren. Het is echter wel ten zeerste aan te raden. Dit wordt ook door de specialist Pneus Online ervaren en aangeraden. Het vergroot uw veiligheid en dat van uw medeweggebruikers.

Buitenland
Gaat u binnenkort op wintersport? Dan is het in sommige landen verplicht om winterbanden onder de auto te monteren. Dit geldt voor bijvoorbeeld Oostenrijk, Tsjechiƫ en in sommige delen van Frankrijk. In deze landen kunnen sneeuwkettingen de wegligging nog meer verbeteren. In Nederland zijn sneeuwkettingen echter verboden, omdat ze het wegdek en wegmarkeringen kunnen beschadigen, wat op zijn beurt de verkeersveiligheid in gevaar kan brengen, aldus de Rijksoverheid.