De voordelen van een gps systeem voor wagenparkbeheer

Een fleet management systeem op basis van GPS levert bedrijven grote voordelen op. Bijvoorbeeld op het gebied van brandstofbesparing, klanttevreden en efficiëntie. Echter zijn er ook bedrijven die opzien tegen de introductie van zo’n systeem. En dat heeft met name te maken met de chauffeurs, die zo’n systeem kunnen ervaren als een blijk van wantrouwen. Toch is het zo dat ook bestuurders baat hebben bij zo’n voertuigvolgsysteem en in de praktijk zijn ze er vaak nog positief over ook.

Met name het efficiënter werken is ook positief voor werknemers. Zo’n systeem biedt bijvoorbeeld inzichten in actuele verkeerssituaties en daarnaast kunnen onnodige overuren worden teruggedrongen. Wanneer de planningsafdeling een overzicht heeft van de locaties van de bestuurders betekent dit dat de voertuigen efficiënter kunnen worden ingezet, waardoor het werk sneller af is. Datzelfde overzicht zorgt ervoor dat werknemers minder tijd kwijt zijn aan het invullen van allerlei formuleren en ander papierwerk. Alle onduidelijkheid die er vroeger was over werk- en reisuren wordt in één klap weggenomen. Het gps-volgsysteem houdt de kilometerregistratie nauwkeurig bij. Hiermee kunnen ook weer boetes worden ontlopen voor zowel werkgever als werknemer.

Daarbij krijgen medewerkers over het algemeen meer waardering voor hun werk. Het inzetten van een GPS Tracker systeem zorgt er namelijk voor dat er precies kan worden aangetoond waar en hoelang een medewerker aan het werk was. Hiermee worden de welles-nietes-discussies voorkomen en dat zorgt ervoor dat bestuurders en medewerkers sterker in hun schoenen staan.

Tot slot het belangrijkste voordeel, namelijk de veiligheid op de weg die verhoogd wordt. Het GPS-systeem kan zaken als te hard optrekken, snelheidsovertredingen en ander onveilig rijgedrag in kaart brengen waardoor het bedrijf de chauffeur hierop kan aanspreken. Bestuurders hoeven ook niet meer te bellen tijdens het rijden over hun locatie en werkstatus. Bovendien kan er bij pech direct worden geschakeld en kan de hulp meteen naar de juiste locatie worden gestuurd.