ECB verwacht meer economische groei in 2016 | Obligatiebeheer Noordenwind

Economische-groei-Nederland

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) kan de groeiverwachting voor 2016 naar boven worden bijgesteld. Lag de verwachting eerst rond de 1,4%, volgens de president van de ECB, Mario Draghi, kan deze nu worden geraamd op een groeiniveau van 1,6%. Het groeicijfer voor 2017 en 2018 is onveranderd op 1,7% gebleven. Overigens heeft het aantrekken van de economie niet louter positieve effecten voor de consument. Vanwege stijgende olieprijzen zullen ook de prijzen van consumptiegoederen hoger worden en moet men volgens de ECB rekening houden met een inflatie van 0,2%

Noodzakelijke maatregelen

Volgens Draghi zijn productiviteitsverhogende maatregelen en verbetering van het ondernemersklimaat noodzakelijk om te profiteren van het huidige financiële beleid van de Europese Unie. Daarnaast spreekt hij uit dat de ECB tegen een eventuele Brexit is. Dit vertrek zou zowel voor de EU als voor Groot Brittannië te veel negatieve consequenties hebben.

Ongewijzigde rente

De ECB heeft begin juni 2016 kenbaar gemaakt dat het belangrijkste rentetarief ongewijzigd blijft op 0%. Hierdoor is het voor banken goedkoper om geld te lenen en duurder om geld bij de ECB onder te brengen. Met deze maatregelen wil de ECB verdere economische groei een kans geven.

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden Stichting Obligatiebeheer Noordenwind