Elektrische rolluiken herstellen? Schakel ROMASS in 078/484996

Een defecte rolluik komt altijd ongelegen. Wellicht moet je snel weg en wilt het rolluik niet meer open. Dit levert vervelende situaties op en een hoop frustratie. Als het rolluik in de afgelopen tijd vaker defect is geweest, is het wellicht verstandig om na te denken of je het rolluik wilt herstellen of eventueel vervangen. Afhankelijk van het defect en de leeftijd van uw rolluik kunt u ervoor kiezen voor een herstelling of een compleet nieuw rolluik. Maar met welke kosten moet u rekening houden wanneer u kiest voor een rolluik herstelling of voor een compleet nieuw rolluik. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met welke kosten u rekening moet houden in beide gevallen.

Rolluik herstelling

Het is lastig om in te schatten hoelang onderdelen van een rolluik mee kunnen gaan. De levensduur van een rolluik en de verschillende onderdelen is volledig afhankelijk van de intensiteit van het gebruiken van een rolluik, hoe het rolluik wordt onderhouden en hoe zwaar uw rolluik is. Wanneer het rolluik intensief wordt gebruik slijten de onderdelen sneller waardoor er eerder problemen kunnen ontstaan. Hierbij kunt u denken aan een versleten motor, ophangveren die zijn afgebroken of de lamellen die zijn versleten. Uit ervaring blijkt dat een rolluik jonger dan 15 jaar de moeite waard is om deze nog te laten herstellen. Voordat u een erkend rolluiken bedrijf inschakelt is het belangrijk dat u eerst kijkt of er onderdelen eventueel nog onder de garantie vallen. Wanneer uw rolluik niet meer onder garantie valt moet u rekening houden met de volgende kosten bij een herstelling:

 • Voorrijkosten
 • Arbeidstarief van de technieker
 • Materiaalkosten voor het vervangen van de defecte onderdelen

Rolluik vervangen

Zijn uw rolluik dusdanig beschadigd dat ze niet meer voldoen aan uw eisen of is de schade te groot om ze nog te herstellen. Dan adviseren we om een nieuw rolluik aan te schaffen. Soms bent u voordeliger uit om een compleet nieuw rolluik aan te schaffen dan een rolluik te laten herstellen. Bij het aanschaffen van een nieuw rolluik moet u goed nadenken of u een kunststof of aluminium rolluik wilt of een handbediend rolluik of een elektrisch rolluik. Daarnaast zijn er nog een aantal vaste kosten waarbij u rekening moet houden met het vervangen van uw oude rolluik.

 • compleet rolluik
 • Bediening van het rolluik. Hierbij kunt u denken aan handzender voor elektrische bediening
 • Demontage van het oude rolluik
 • Montage van het nieuwe rolluik
 • Voorrijkosten

Veel voorkomende rolluik storingen

Er zijn een aantal storingen die het vaakst voorkomen bij elektrisch bedienbare rolluiken. Hieronder vind je een overzicht van problemen die het meest voorkomen.

Rolluik gaat niet meer omlaag/omhoog

Niets is zo vervelend wanneer je s’avonds wilt gaan slapen en het rolluik omlaag wilt doen en het rolluik blokkeert. Dit kan verschillende redenen hebben. Bij een elektrisch rolluik kan het zijn dat de motor geen stroom krijgt waardoor het rolluik niet meer omlaag gaat. Het kan ook voorkomen dat de motor van het rolluik kapot is. Een andere reden dat een rolluik niet meer naar beneden wilt is dat hij blokkeert omdat er vuil onder het rolluik ligt.

Rolluik loopt scheef

Het kan voorkomen dat na enige tijd het rolluik scheef gaat lopen. Wanneer het rolluik scheef hangt kan het zijn dat het luik niet goed meer omhoog of omlaag gaat. Dit is natuurlijk erg vervelend. U kunt zelf proberen om het probleem op te lossen. Dit kunt u doen door de onderkant van het rolluik weer recht en omhoog te duwen. Wanneer dit niet lukt, adviseren we om een ervaren rolluiken technieker in te schakelen.

Klapperend rolluik

Er is niets vervelender dan een rolluik dat voortdurend een klapperend geluid maakt. Gelukkig is dit vaak eenvoudig op te lossen. Check de volgende punten:

 • Zitten de geleiders nog strak genoeg, of zijn ze wat soepeler geworden?
 • Zijn de borstels/afstandhouders nog goed in orde?
 • Komt er wind achter het rolluik?

Wanner je controleert op een van de bovenste drie punten, kom je vaak het probleem tegen. In de loop van tijd kan het voorkomen dat na verloop van tijd de geleiders ruimer worden, waardoor het luik kan gaan klapperen.  Je kunt de geleiders strakker stellen waardoor het probleem is opgelost. Als er wind achter het rolluik komt, heeft het geen isolerende werking meer. Het is dus belangrijk dat je dit sowieso regelmatig controleert.

Oplossingen voor rolluiken herstelling?

Mocht u zelf geprobeerd hebben uw kapotte rolluik te repareren maar is dit niet gelukt? Dan kunt u een van de ervaren techniekers van ROMASS inschakelen. ROMASS is al ruim 20 jaar vakspecialist in het herstellen van rolluiken en garagepoorten. Op www.romass.nl vindt u meer informatie over onze diensten. U kunt ook telefonisch contact opnemen via: 085-7822730.