Je ziet het tegenwoordig steeds meer: gadgets die geen enkele kabel nodig hebben om muziek af te kunnen spelen of video’s te streamen. Zelfs het draadloos opladen van een accu begint in trek te komen. Maar is dit nog maar het begin? Hebben we een toekomst voor ons waarbij we geen enkele kabel meer nodig hebben voor alle apparaten die we in huis hebben staan? Zodat we onze was kunnen doen, eten kunnen koken en series kunnen kijken zonder ook maar één kabel in huis te hebben? Dat is natuurlijk de vraag, maar met de manier waarop de techniek zich de laatste jaren heeft ontwikkeld lijkt deze toekomst niet zo ver weg meer.
De opkomst van draadloze apparaten
Het concept van draadloze apparaten is eigenlijk helemaal niet meer zo nieuw. Wat dacht je bijvoorbeeld van de telefoon, radio en de televisie? Deze apparaten waren in staat om beeld en geluid te ontvangen vanuit de lucht en werkten dus al met draadloze signalen. Het eerste draadloze signaal werd al in 1880 verzonden en dat was eigenlijk het begin van alle ontwikkelingen. In feite is die techniek door de jaren heen steeds meer verbeterd. Radiogolven zijn nog steeds een belangrijke manier om informatie draadloos van het ene naar het andere punt te krijgen. De router die je in huis hebt werkt bijvoorbeeld met deze golven, en zendt zo draadloos het internet door je hele huis. Na de opkomst van de televisie en het internet werd de techniek steeds beter en in meer apparaten doorgevoerd. Dat maakt het mogelijk dat nu de meest eenvoudige producten draadloos werken. Denk bijvoorbeeld aan een draadloze deurbel of een koptelefoon zonder kabel. Iedere draadloze verbinding werkt met een zender en ontvanger, maar dit veranderde toen Bluetooth werd uitgevonden. Met deze techniek worden er niet één zender en ontvanger aan elkaar gekoppeld, maar kan een zender meerdere ontvangers hebben die tijdelijk contact met elkaar zoeken. Ook deze techniek werkt met radiogolven, maar het is dus niet meer dezelfde directe connectie die normaal gebruikelijk is bij een verbinding die draadloos is. Dankzij dit soort uitvindingen is het mogelijk om veel soepeler om te gaan met het verbinden van verschillende apparaten. Wanneer iedere vorm van techniek is aangesloten op een draadloos netwerk kunnen ze allemaal aan elkaar gekoppeld worden wanneer je maar wilt. Tegenwoordig heeft zelfs de nieuwste iPhone geen ingang meer voor de kabel van je koptelefoon of oortjes. Deze staan helemaal draadloos in contact met het apparaat. Dit is slechts een van de weinige voorbeelden over hoe normaal het gebruik van draadloze gadgets is geworden. De laatste stap in deze ontwikkeling is het draadloos opladen, dat steeds populairder aan het worden is.
Hoe werkt het?
Het is nu wel duidelijk dat de opkomst van draadloze apparaten meer dan een eeuw heeft geduurd, maar hoe werken dit soort technieken eigenlijk? De meest gebruikte oude techniek is die van de radiogolven die informatie versturen in de lucht. Deze worden verzonden door een zendmast en weer ontvangen door een antenne in een apparaat. Vroeger waren deze antennes lang en groot, maar tegenwoordig zijn ze gewoon ingebouwd in de meeste apparaten. Hierdoor kan je telefoon een draadloos signaal ontvangen. Een van de nieuwere technieken is die van het draadloos opladen. We waren al in staat om informatie draadloos te versturen, maar nu kan ook energie draadloos worden overgedragen. Dit werkt met magneten die op elkaar worden gelegd en via hun elektromagnetisch veld energie kunnen uitwisselen. Je vindt deze techniek in een draadloos oplaadstation. Deze docks zijn echter niet helemaal draadloos, want om je telefoon op te laden moet de dock wel met een kabel in het stopcontact worden geplugd. Toch geeft deze techniek een kijkje in de toekomst van het draadloos opladen. Wanneer we de manier waarop we met stroom omgaan veranderen door bijvoorbeeld steeds meer met magneten in de muur te werken, kunnen we een toekomst voor ons hebben waarbij alle elektriciteit draadloos is.
De toekomst zonder kabels
We zijn inmiddels in staat om informatie en energie draadloos over te brengen. Wat houdt ons dan tegen om een helemaal draadloos bestaan te hebben? Twee dingen spelen een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Ten eerste moeten alle apparaten die je in huis hebt in staat zijn om met een zender te communiceren. Je ziet deze trend al bij slimme televisies waarmee je video’s kunt streamen vanaf je telefoon. Om de draadloze hype helemaal door te zetten moeten alle apparaten in staat zijn met elkaar te communiceren. Dit is technisch gezien al mogelijk, maar voor veel mensen is deze manier van leven nog net een stap te ver. De opkomst van het draadloos leven is wel te merken aan het feit dat we bijna allemaal een draadloos netwerk in ons huis hebben, en daarmee in ieder geval de mogelijkheid hebben om een huis zonder kabels te hebben. De tweede factor is die van elektriciteit. Ondanks dat draadloze oplaaddocks steeds populairder worden, werken deze apparaten alsnog met een kabel in het stopcontact. Pas wanneer het stopcontact overbodig is, is het echt mogelijk om een toekomst te hebben die helemaal draadloos is. Er zijn tegenwoordig al enkele bedrijven bezig met het ontwikkelen van technieken waarmee je geen stopcontact meer nodig hebt om een apparaat van stroom te voorzien. De techniek van een elektromagnetisch veld is hierbij ontzettend belangrijk. Stel je voor dat je geen enkele van je apparaten meer hoeft op te laden met een stekker of hoeft in te pluggen voordat ze werken. Je tafel, aanrecht of nachtkastje zou een oplaaddock zijn dat altijd in staat is om je apparaten draadloos van stroom te voorzien. Je hoeft geen rekening meer te houden met stopcontacten en kunt je apparaten overal neerzetten waar je maar wilt. Deze toekomst ligt nog wel wat verder weg, aangezien huizen niet worden gebouwd met een elektriciteitsnetwerk dat aansluit bij deze draadloze wereld. Toch is het goed mogelijk dat een dergelijk draadloos bestaan in de toekomst vanzelfsprekend is.