Liefst 96 procent gewicht autowrakken hergebruikt

Het gaat goed met de Nederlandse autowrakken. Zeker de laatste jaren. Maar liefst 96,3 procent van het gewicht van voertuigen in ons land wordt gerecycled. Dat is een ongekend hoog percentage en Nederland is daarmee ook koploper. Nederland haalt hiermee ook gemakkelijk de Europese norm, die vanaf 2015 op 85 procent is gesteld en wordt opgeschroefd naar 95 procent. Dat zijn natuurlijk positieve berichten, want hiermee is men goed voor het milieu en kunnen onderdelen weer gemakkelijk worden hergebruikt. Er zijn uiteraard ook nieuwe ontwikkelingen. Wat te denken van de elektrische auto.

 

Elektrische auto’s die worden gedemonteerd
Vroeg of laat zullen ook elektrische auto’s worden gedemonteerd. Hier dienen bedrijven wel op te zijn voorbereid. Auto Recycling Nederland (ARN) is sinds enige tijd gestart met een training. Dit is noodzakelijk, omdat er ook schadeauto’s met regelmaat worden binnengebracht bij autosloperijen. Een auto moet veilig worden gedemonteerd bij sloopauto verkopen aan sloperij. Men moet goed met moet bij het demonteren weten hoe men met de hogespanningaccu moet omgaan.

De auto’s die een elektrische aandrijving hebben zullen steeds meer in het straatbeeld komen en dus uiteindelijk ook bij een sloperij. Alle elektrische bedrading vraagt meer kennis van een monteur of eigenlijk een demonteur. Hij of zij moet wel weten wat te doen, want het gaat ook hoge voltages. Bedrijven die bij het ARN zijn aangesloten mogen één medewerker naar de training sturen. Wanneer er meerdere medewerkers naar deze training worden gestuurd, moet het bedrijf extra betalen. Veel bedrijven willen hier ondanks de hogere kosten gebruik van maken.