NEN 3140 inspecties in zorg: helft voldoen niet aan de normen

NEN 3140 inspecties in de zorg hebben aangetoond dat de helft van alle instanties de verantwoordelijkheid rondom de elektrotechnische installatie niet op orde hebben. Dit meldde technisch dienstverlener Alewijnse, initiator van het onderzoek, op het congres van Nederlandse Vereniging van Technici in de Gezondheidszorg.

 

NEN 3140 vaak maar gedeeltelijk gevolgd

Uit de NEN 3140 inspectie blijkt onder meer dat veel instanties er voor te kiezen om in plaats van één installatieverantwoordelijke voor een installatie aan te wijzen – zoals het in de norm wordt aanbevolen – om verschillende mensen een deel van de installaties te laten beheren. De rapporteurs van de NEN 3140 inspectie benadrukken dat een installatie door meer bevoegde mensen mag worden gebruikt. Wel dient er dan één installatieverantwoordelijke aanwezig te zijn. Dit hoeft echter niet per se iemand van de zorginstelling te zijn. Deze verantwoordelijkheid mag ook worden gegeven aan een elektrotechnisch installatiebedrijf dat hiervoor opgeleide personen in dienst heeft.

 

Andere installatiedelen meestal wel in orde

Bij het grootschalige onderzoek werd ook gekeken naar andere installatiedelen, zoals brandmelding en -detectie, noodverlichting en vluchtwegaanduiding, en alarm- en klimaatinstallaties. Bij de meeste zorginstellingen waren deze delen wel in orde.

Financiële situatie zorginstellingen boosdoener

Uit de inspectie blijkt dat de penibele financiële situatie van de zorginstellingen in de meeste gevallen de oorzaak is voor dat elektrotechnische installaties niet volgens NEN 3140 worden beheerd. Ronald Dercksen, Business Development Manager bij Alewijnse, adviseert zorginstanties daarom om actief te zoeken naar een effectieve en kostenbesparende manier om de installaties te beheren. Hij wijst daarbij onder meer op de mogelijkheid van het inschakelen van een derde partij. “In de rol van gedelegeerd installatieverantwoordelijke garanderen wij de optimale werking van primaire zorgprocessen. Wij focussen daarbij op volledige implementatie van de norm NEN 3140. De uitdaging ligt in het realiseren van continue veiligheid tegen realistische kosten”, aldus Dercksen.