Ongelukken met agrarische voertuigen

 

In Nederland zullen er niet enorm veel industrie voertuigen aan het werk zijn. In Nederland hoeven die niet vaak gebruik te worden. Er is bijvoorbeeld geen of nauwelijks mijnbouw hier in Nederland.  Nederland is wel sterk in de landbouw. Daar zijn wij groot exporteur in. De agrarische landbouw export zag een toename van 1,5 miljard in 2014. Hier moet je vooral denken aan sierteelt, veeteelt en zuivel export. Deze handel gaat vooral met onze goede buur Duitsland. Om deze export te kunnen realiseren zal er wel verschillende soorten voertuigen moeten worden ingezet afhankelijk aan de sector.

 

De Telegraaf schreef in juni 2014 dat het aantal dodelijke ongevallen met tractors, graafmachines en andere grote agrarische voertuigen is verdubbel in de laatste jaren. In het verkeer is er juist een spectaculaire afname in doden en gewonden in het verkeer. De ongevallen door agrarische voertuigen is daarom opmerkelijk. Gemiddeld zijn er jaarlijks vijftien dodelijke ongevallen, 87 ziekenhuisopnames en 127 lichtgewonden door landbouwboertuigen.

 

Een oorzaak van deze cijfers en de toename ervan is door de schaalvergroting in de landbouw, zeggen experts. Door de schaalvergroting moeten namelijk grote afstanden worden afgelegd met de voertuigen. Dit is vooral tussen de boerderijen en de veldkavels. Dit heeft als gevolg meer ongevallen op de openbare(plattelands)wegen. Daarnaast is een oorzaak dat deze speciale voertuigen niet alleen gebruikt worden voor waar ze voor bedoeld zijn.

 

Dit is vaak op een simpele manier tegen te gaan. Voor de voertuigen zelf kan het veel schelen er een goede achteruitrijcamera op te hebben. Er zijn veel verschillende camera’s ontworpen voor deze voertuigen. In elke sector kun je wel een passende camera vinden. Om mee te beginnen zijn ze bijna allemaal waterdicht. Vervolgens kun je kiezen voor meer of minder nachtzicht, verschillende soorten sensoren en voor bijvoorbeeld een anti explosie camera. Als laatste heb je ook een trailer camera. Deze zijn bedoeld voor de paarden trailer.