Rieten daken in de opmars

Bij een rieten dak komt bij veel mensen het beeld boven van knusse boerderijen, gezellige oude huisjes of zelfs de huisjes die in sprookjes beschreven staan. Een rieten dak is dan ook een authentiek en ambachtelijk product dat al eeuwen gebruikt wordt. Vroeger werd er vooral voor rieten daken gekozen omdat ze een goedkope dakbedekking waren. Nu zijn de technieken die het hedendaagse rietdekkersbedrijf gebruikt echt vakmanschap van hoge kwaliteit.

Tegenwoordig kan je bij een rietdekker terecht voor een rieten dak voor op allerlei verschillende soorten huizen, ze worden moeiteloos opgenomen in het design van zowel een traditionele boerderij of chalet als een vrijstaande villa of nieuwbouwwoningen. Bij die laatste zitten rieten daken trouwens erg in de lift. Ongeacht het ontwerp van het huis, klassiek of modern, wordt er steeds vaker voor een rieten dak gekozen. Het kan aan elk huis een unieke uitstraling geven. De kwaliteit van rieten daken is tegenwoordig ook uitstekend. Een goed geplaatst rieten dak kan wel 25 jaar meegaan. Als het goed onderhouden wordt, dat wil zeggen minstens één keer om de vijf jaar, kan die levensduur zelfs oplopen tot meer dan 30 jaar. Een regelmatig onderhoud aan het rieten dak is nodig om de uitstekende kwaliteit te waarborgen. Het dak wordt daarbij gecontroleerd op vogelschade en mogelijke slijtage, ook worden mossen en algen van het dak verwijderd. Door regelmatige controle kunnen grotere renovaties vermeden worden.

Toch is, zoals je net las, die levensduur nooit oneindig. Net zoals bij pannendaken is het dak op een bepaald moment aan vervanging toe. In dat geval moet het rietdekkersbedrijf terug gecontacteerd worden. Zij zullen langskomen en het dak analyseren om de nodige adviezen te kunnen geven. Het kan dat het dak compleet vernieuw moet worden, maar het kan ook dat een grondige renovatie genoeg is om het dak weer zo goed als nieuw te maken.