Uitslag in het zwembad of Jacuzzi

Heeft u er weleens last van gehad, misschien wel. Een vervelende jeuk of rode bultjes nadat u bent gaan zwemmen of na een bubbelbad sessie? Dan heb je helaas last van de welbekende zwembad of Jacuzzi uitslag. Maar wat is dit nu precies en hoe kan dit voorkomen worden. Dit lichten we in dit artikel nader toe.

Een Jacuzzi folliculitis wordt veroorzaakt door een bepaalde bacterie, de Pseudomonas aeruginosa, die in het onvoldoende gezuiverde warme water van een zwembad, bubbelbad of jacuzzi kan zitten. Deze bacterie kan de haarzakjes infecteren waardoor rode vlekken en bultjes ontstaan die zich kunnen ontwikkelen tot puistjes met pus en erg kunnen jeuken of pijnlijk kunnen zijn. Kinderen hebben vaker last van hot tub folliculitis dan volwassenen, omdat kinderen vaak meer tijd in het zwemwater doorbrengen. De huiduitslag is niet besmettelijk.

De uitslag bevindt zich voornamelijk op de huid onder de zwemkleding, maar kan zich ook op andere plaatsen op het lichaam openbaren. Vaak openbaart deze uitslag zich niet direct na het zwemmen of na het bubbelen maar pakweg 6 tot 48 uur na het waterplezier.

Normaal gesproken verdwijnen de huidafwijkingen binnen 7 tot 10 dagen spontaan en is er geen behandeling nodig. Hoe minder er aan de uitslag gekrabt wordt, hoe sneller het over het algemeen verdwijnt. Wanneer de huiduitslag zeer uitgebreid is kan er eventueel behandeld worden met antibiotica. In zeldzame gevallen kan de huiduitslag zich ontwikkelen tot een abces. Om de jeuk te verlichten kun je 2 tot 4 keer per dag de plekken met huiduitslag bedekken met koude kompressen. Tevens kun je antijeuk crèmes gebruiken. Wanneer dit alles toch geen resultaat heeft wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts voor nader onderzoek.

Misschien wel de belangrijkste vraag. Hoe kan de uitslag voorkomen worden? Men kan een aantal (voorzorgs)maatregelen nemen. Zo is het aangeraden om uw zwembad of Jacuzzi goed en met regelmaat te onderhouden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het reiniger en op tijd vervangen van de filters. Hier komt al het vuil samen wat een nare uitwerking heeft op het water. Ook is het van belang met regelmaat het chloorgehalte te controleren en op peil te houden. Ten slotte is het raadzaam het water om de drie maanden te verversen. Zo voorkom je de vervelende uitslag en kunt u met een gerust hart genieten van uw eigen zwembad of bubbelbad.