Voor- en nadelen van een multifunctionele printer

Apparaten van tegenwoordig moeten zowat alles kunnen. Een camera is niet alleen maar een camera, een mobiele telefoon is niet alleen maar om mee te bellen en een radio is niet alleen een radio meer. We hebben het liefst zo min mogelijk apparaten voor zo veel mogelijk functies. De smartphone heeft hier natuurlijk veel aan bijgedragen. De smartphone is echt een multifunctioneel apparaat, met een camera, rekenmachine, telefoon, e-mail, spelletjes, bankzaken, sociale media en nog veel meer functies. Apparaten die maar één ding kunnen, zijn suf geworden tegenwoordig. Daarom zijn er onder andere steeds meer multifunctionele printers op de markt, die veel meer kunnen dan de standaard printer die we gewend zijn. Ben je op zoek naar een nieuwe printer, maar weet je niet voor welk type je moet gaan? Lees dan vooral verder, want in dit artikel benoemen we een aantal van de voor- en nadelen van multifunctionele printers, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Als eerste voordeel is het natuurlijk erg fijn dat je verschillende functies in één apparaat hebt zitten. Dit is effectief en op deze manier hoef je maar één apparaat in je huis of kantoor hebben staan. Dat bespaart ruimte, die je weer voor andere dingen kunt gebruiken. Daarentegen zijn multifunctionele printers meestal wel iets groter. Naast de ruimte die het scheelt, scheelt het ook tijd. De printer kan namelijk bijvoorbeeld een bestandje printen en meteen inscannen, dat gebeurt allemaal in één keer zonder dat je daar zelf iets aan hoeft te doen. Als laatste is er een verschil in geld. Hoewel een multifunctionele printer vaak duurder is, hoef je maar één apparaat aan te schaffen. Uiteindelijk ben je hierdoor goedkoper uit.

Toch zijn er ook een aantal nadelen te bedenken. Een multifunctionele printer schijnt langzamer te printen, waardoor je langer moet wachten. Ook kost het meer inkt en zijn de cartridges vaak prijzig voor een ‘bijzondere’ printer. Als laatste kan de printer nog steeds niet alles. Het je bijvoorbeeld een codeer printer of een kabel printer nodig, dan zul je alsnog een tweede apparaat aan moeten schaffen.