Alles met de vastgoedbeheerder

Elk pand dat meerdere eigenaren heeft, moet verplicht een VvE opstellen. Een VvE ofwel een vereniging van eigenaren is een vereniging die ervoor zorgt dat meerdere mensen eigenaar kunnen zijn van een pand. De vereniging is eigenaar van het pand en de mensen die lid zijn van de vereniging hebben zo allemaal hun eigen deel van het pand.

Om het pand in waarde te laten, moet het pand worden onderhouden. Het is best moeilijk om een pand te onderhouden als iedereen andere eisen heeft over het onderhoud dat moet gebeuren. Om deze discussie te voorkomen is het in Nederland verplicht om een meerjarenonderhoudsbegroting op te stellen. In deze begroting staan alle werkzaamheden die de komende jaren aan het pand moeten gebeuren. Door van tevoren uit te rekenen wat er allemaal moet worden betaald, weten mensen ongeveer hoeveel geld ze elke maand aan de VvE kwijt zijn, want alle kosten moeten door de leden van de VvE worden betaald.

Om tot een consensus te komen over het onderhoud is het slimmer om gebruik te maken van de diensten van een vastgoedbeheerder. De vastgoedbeheerder zorgt er, tegen een vast bedrag per maand, voor dat al het onderhoud op, aan en rondom het pand wordt gedaan. Een vastgoedondernemer biedt doorgaans drie diensten aan om dit te verwezenlijken. De eerste dienst is de MJOB die verplicht was vanuit de overheid. Vanuit deze meerjarenbegroting biedt de vastgoedbeheerder het onderhoud dat in deze begroting is opgenomen. Daarnaast biedt de vastgoedbeheerder een dienst aan waar ze alle losse dingen op en rond het pand regelt. Zo wil ze bijvoorbeeld een kapotte ruit vervangen, omdat deze niet zijn opgenomen in de MJOB. Als derde dienst biedt een vastgoedbeheerder vaak projectmatig technisch beheer aan en staat met dat contract in voor alle projecten op en rondom het gebouw. Zo regelt ze ook een verbouwing.