Bedrijvigheid in Nederland in de lift

De laatste jaren gaat het weer beter met de bedrijvigheid in Nederland. Van de startende ondernemingen gaan steeds minder bedrijven failliet en er komen veel nieuwe ondernemingen bij. Deels is dit te danken aan het grote aantal zzp’ers dat de laatste jaren explosief toeneemt.

De wereld van ZZP

Veel oud-werknemers staan tegenwoordig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zzp’er. In het begin van de economische crisis werd dit toegejuicht, tegenwoordig worden er steeds meer vraagtekens bij deze vorm van ondernemerschap gezet. Het is namelijk zo dat veel zzp’ers uit pure noodzaak een eenmanszaak zijn gestart. Vooral in de bouwsector is dit het geval. Bedrijven konden hun personeel niet meer betalen, maar wanneer ze zich als zzp’er laten inhuren kan het voor dezelfde werkgever wel. Een verkeerde trend in de markt, maar waar ligt nu precies de oplossing?

Wat komt er kijken bij het ondernemerschap?

Jezelf in laten schrijven als zzp’er bij de Kamer van Koophandel is het probleem niet. Dit is een kwestie van hooguit een uur en je hebt een kvk- en btw-nummer. Maar waar veel zzp’ers niet aan denken is dat bijvoorbeeld ook de administratie en boekhouding op orde moet zijn. Gelukkig zijn er initiatieven zoals Boekhouder ZZP die gespecialiseerd zijn in het adviseren van zzp’ers op fiscaal gebied en die de boekhouding volledig of gedeeltelijk kunnen beheren. Hierbij kun je denken aan het opstellen van een jaarrekening, aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting. Organisaties als Boekhouder ZZP zijn noodzakelijk, want veel zzp’ers zijn fiscaal gezien niet op de hoogte van de wetten en regels.

Ondernemen is risico (durven) nemen

Wat veel zzp’ers ook vergeten is dat het ondernemerschap risico’s met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan je pensioen of wanneer je arbeidsongeschikt wordt. Allemaal zaken waar je wel goed over na moet denken voordat je de stap maakt naar het ondernemerschap.

Voordelen als zzp’er

Natuurlijk zijn er ook veel voordelen als zzp’er. Zo heb je volledige vrijheid over je eigen planning en kun je uitdagingen aangaan die in loondienst ondenkbaar waren. In loondienst weet je precies waar je aan toe bent, als zzp’er niet. Dit zorgt er ook voor dat er veel meer mogelijkheden zijn waar je op in kunt spelen.