Een nieuwe computer kopen? Overweeg een SSD!

Bent u van plan een nieuwe computer te kopen? Dan is het ten zeerste aangeraden toch even kort te overwegen of u al dan niet een SSD of Solid State Drive wenst te voorzien in uw computer. Zowel de SSD en de harde schijf doen exact hetzelfde werk: Ze zorgen ervoor dat uw computer opstart en slaan uw programma’s en bestanden op. In dit artikel wens ik dan ook even kort wat dieper in te gaan over de voor- en nadelen van de Solid State Drive ten opzichte van de gewone harde schijf.

SSD Harde schijf

–          De prijs

Om het kort te maken: SSD’s zijn momenteel nog zeer duur in termen van euro’s per gigabyte. Om bijvoorbeeld een vergelijking te geven tussen een harde schijf van 1 GB en een SSD van 1 GB, is de prijs van een gewone harde schijf ongeveer € 60 en dat van een SSD loopt hierbij makkelijk op tot € 500. Voor kleinere capaciteiten is dit verschil ondertussen wel al minder groot.

–          De snelheid

Hier komt de ware kracht van de SSD naar voor. Een computer die uitgerust is met een SSD zal in slechts enkele seconden opstarten. Een harde schijf daarentegen heeft tijd nodig om op snelheid te raken, en zal dan nog vele keren trager zijn dan een Solid State Drive tijdens het gebruik. Ook worden programma’s vlugger opgestart en heeft een algemeen vlottere werking. Ook een groot pluspunt van een SSD voor gamers is dat de laadtijden tussen episodes en opstarttijden van games veel vlugger gaan.

–          Fragmentatie

Omdat gewone harde schijven gebruik maken van een draaiend oppervlak waarop geschreven en gelezen wordt, werken deze beter met grote bestanden die als een ketting aaneengeschakeld worden. Hierin ligt het principe van een SSD anders, waarbij de SSD elk bestand aan de zelfde snelheid terugvindt. Hierdoor is het ook niet meer nodig om een Solid State Drive te defragmenteren.

–          Duurzaamheid

Een SSD beschikt niet zoals een harde schijf over bewegende delen. Hierdoor zal een SSD in het algemeen veel langer mee gaan dan een harde schijf. Het eerste dat meestal begeeft in een harde schijf is de ingebouwde motor die de schijf doet draaien.

–          Geluid

Zelfs de stilste harde schijf zal geluid uitstoten doordat het gebruik maakt van bewegende delen. Een Solid State Drive daarentegen maakt practisch absoluut geen geluid.

Om kort samen te vatten: Wanneer u niet van plan bent een absoluut low budget computer te kopen is het ten zeerste aangeraden toch een Solid State Drive in uw computer te voorzien. Veelal worden computers gecombineerd met een SSD waarop programma’s geïnstalleerd worden, en daarbij nog een harde schijf voorzien voor de opslag van bestanden.