Het zonnetje in huis

Inmiddels is het hartje winter. Gelukkig zitten de meest donkere dagen er alweer op, maar alsnog gebeurt het net te vaak dat ik in het donker van huis ga en weer in het donker thuis kom. Een lang verhaal kort: ik zie zeer weinig zonlicht. Toch is het voor mij en eigenlijk elk mens heel belangrijk om voldoende zonlicht te zien. Waarom? Ik zal het in dit blog kort toelichten.

Onder de invloed van zonlicht en dan met name UV-straling maakt ons lichaam vitamine D aan. Deze vitamine komt ook in beperkte mate voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst zoals bijvoorbeeld vlees en melk. Dit is echter lang niet voldoende voor ons lichaam. Toch is het erg belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, de vitamine heeft namelijk talloze nuttige functies. Een van de belangrijkste functies is dat de vitamine in combinatie met calcium voor sterke botten zorgt. Sterker nog de vitamine stimuleert de opname van calcium uit onze voeding. Dit komt omdat ons lichaam de vitamine omzet in een hormoon wat calcitriol heet. Dit hormoon stimuleert de opname van calcium uit onze darmen en zorgt er voor dat er voldoende calcium (bouwstoffen) aanwezig zijn voor onze botten. Een goede combinatie van vitamine D en calcium vermindert de kans op botbreuken aanzienlijk. Naast onze botten zorgt calcitriol er ook voor dat onze spieren goed functioneren. Een tekort aan vitamine D zorgt voor een verminderd evenwichtsgevoel en zwakke spieren, daardoor is de kans op vallen weer groter en dus wederom de kans op botbreuken. Naast het versterken van onze botten heeft vitamine D een positieve uitwerking op onze hersenen, de alvleesklier en ons imuunsysteem.

Om in de winter alsnog voldoende van de wonderstof vitamine D binnen te krijgen wordt aangeraden om supplementen bij te slikken. Deze supplementen zijn in verschillende combinaties en vormen te verkrijgen. Zo ook een combinatie van calcium en vitamine D voor oprecht sterkere botten. Het voedingscentrum raad 10 mcg vitamine D per dag aan.

Bron: Topvitamins