Koester je gezondheid

Zoals Voltaire al zei: “In de ene helft van ons leven offeren we ons leven op om geld te verdienen, in de andere offeren we geld om weer gezond te worden. En al die tijd gaan gezondheid en leven er zachtjesaan van door.”

Voltaire was een wijs man. Je moet zorgvuldig met je gezondheid omspringen want gezondheid is een van de peilers van je geluk.

Wat kun je doen om je gezondheid op peil te houden? Je moet om te beginnen gezond eten. Dat wil zeggen veel verse groenten, genoeg fruit, graanproducten en vlees of vleesvervangers. Door tijdgebrek komt dit er niet altijd van. Het is zoveel makkelijker om even snel een pizzaatje in de oven te doen of een patatje te halen op de hoek. En wat dacht je van kant-en-klaar producten van de supermarkt. De voedingsindustrie vaart er wel bij.

Om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen, kun je ook supplementen nemen. De fabrikanten Mercola en Doctors Best produceren producten als aminozuren, vitamines, mineralen, wellness supplementen, eiwit (proteïne) preparaten gemaakt van koemelk, geitenmelk of plantaardige bronnen zoals soja, hennep en rijst. En dit alles op natuurlijke basis. Hiermee kun je je tekorten wat aanvullen. Maar pas wel op met bepaalde vitamines. Als je daar te veel van krijgt dan is dat ook weer niet goed voor je. Dat is vooral met de vitamines, die niet oplosbaar zijn in water, zoals vitamine B.

Wat kun je nog meer doen voor je gezondheid? Het is ook heel belangrijk om voldoende te bewegen. Dus ga op een sport, die goed bij je past. Het is niet nodig of zelfs wenselijk om de marathon te gaan lopen. Dat is maar voor weinigen weggelegd en is zelfs niet eens gezond aangezien het een aardige wissel trekt. Qua conditie is deze prestatie misschien nog wel te doen maar pezen en spieren krijgen het zwaar te verduren.