Kun je een beetje gamen op een tablet?

De introductie van Windows 8 maakte het voor pc-fabrikanten mogelijk om volwaardige tablet-pc’s te bouwen. Deze draaien op Windows en hebben dezelfde soort hardware die u normaal gesproken op een laptop aantreft. Sommige zijn vergelijkbaar met een ultrabook en gaming-randapparatuur Razer verkoopt zelfs een gametablet met de naam Edge.

Dit heeft gebruikers nieuwsgierig gemaakt over hoe ver ze de grenzen van een tablet-pc kunnen verleggen. Kan het systeem games aan? En als het kan, wat zijn dan de gebruikelijke beperkingen? Hier is alles wat u moet weten over gamen op een Windows-tablet.
Waarom een Windows 8-tablet een pc niet volledig kan vervangen

Een Windows 8-tablet kan in theorie uw krachtige desktopcomputer vervangen, uw elektriciteitsrekening verlagen en u overal laten werken, maar toch kan hij het, zelfs nu 2017 er al weer op zit, nog niet helemaal aan.

De hardware vraag
Voordat we te diep ingaan op andere aspecten van gaming op een tablet, zouden we eerst de hardware moeten aanstippen. Als tablet-pc’s te traag zijn om games uit te voeren, is de rest nogal zinloos, toch?

Verrassend genoeg kunnen de meeste Windows-tablets moderne spellen aan. Elk model met een Core-processor wordt ook geleverd met Intel HD 4000-graphics (of beter) en hoewel het nauwelijks een krachtpatser is, kan deze geïntegreerde grafische oplossing alles behalve misschien de meest veeleisende titels (zoals Battlefield 4 of Titanfall) met een resolutie van 1366 x 768 en een lage tot middelgrote details aan. Games zoals Diablo 3, League of Legends en Team Fortress 2 kunnen met een acceptabele framerate worden gespeeld als je het niet erg vindt om een ietwat lelijke ervaring te hebben.

Er zijn ook een paar tablets, zoals de Razer Edge, met discrete grafische afbeeldingen. Deze kunnen elke game spelen op 1366 × 768 en lage tot middelgrote details, en oudere titels kunnen leuk zijn bij hoge of maximale instellingen. U betaalt echter flink voor dit voorrecht. De Edge begint bij ongeveer 900 euro.
Sommige tablets maken geen gebruik van de krachtigere Core-architectuur en gebruiken in plaats daarvan Intel’s Atom. De oudere Atom single-core en dual-core onderdelen hebben een oude geïntegreerde grafische processor die vrijwel onbruikbaar is voor gaming. Nieuwere quad-core-modellen zijn sneller, maar nog steeds niet echt geschikt voor de meeste titels, behalve het laagste beschikbare detail. U wilt een Core-tablet als u van plan bent om te gamen, ook al is het maar af en toe.

Touch-screen
Het blijkt dat tablets op zich games kunnen afspelen. Als dat is vastgesteld, vraagt u zich wellicht af welke leuke nieuwe games u kunt spelen met een touchscreen-apparaat.

Het antwoord is nee, niet echt. De meeste spellen die voor Windows zijn gebouwd ondersteunen geen touch of, als ze dat wel doen, implementeren ze het op de meest rudimentaire manier die mogelijk is. Zelfs Halo: Spartan Assault, dat debuteerde op Windows 8 en Windows Phone 8, kan het beste met een toetsenbord en muis worden gespeeld.

Je zult een behoorlijk aantal touchscreen-games vinden in de Windows Store, maar het merendeel is overgenomen van andere platforms. Je kunt genieten van hits zoals Jetpack Joyride en Cut The Rope als je ze nog niet hebt gespeeld op een smartphone of een Android of iOS-tablet, maar verwacht niets unieks.

Kortom, er zijn geen opmerkelijke titels gebouwd voor Windows-tablets, en je hebt voor de meeste spellen een toetsenbord en muis (of een Xbox-controller) nodig.

Wat je nodig hebt voor PC Tablet Gaming
Op dit moment heb ik je waarschijnlijk overtuigd dat een tablet-pc geen goede keuze is om te gamen, ongeacht het genre. Dat is goed. Iedereen die een tablet koopt om te gamen, raakt uiteindelijk diep teleurgesteld.

Maar niet iedereen heeft een keuze hierin. Sommige mensen gebruiken Windows-tablets omdat ze draagbaar en gemakkelijk te gebruiken zijn en toch ook games willen spelen. Hopelijk heb jij wel een keuze en kun je gaan voor een tablet voor gemak, of een laptop of desktop voor gaming.