Limburgse e-commerce bezig met inhaalslag

verkoper.nl rolt compleet platform nichewebshops uit

Wie de economische bijlagen van veel landelijke kranten leest, concludeert dat e-commerce bedrijven enkel in de Randstad zetelen. Dat klopt dus niet. In het zuidelijkste deel van ons land, Limburg, is e-commerce met een opmerkelijke inhaalslag bezig. Zo zetelen er alleen al in de grensstad Kerkrade twee marktleiders. kledingshop Topvintage.nl en het aan techmarktleider Allekabels gelieerde online platform Verkoper.nl. Dit kent bijna 100 nicheshops. Wat is er nu zo handig aan die zuidelijke ligging?

verkoper

Van de nood een deugd maken

“Er zijn drie redenen waarom wij voor Limburg kiezen”, legt Verkoper.nl marketeer Roel Schreurs uit. “Onze statutaire zetel is gevestigd in Maastricht, de organisatie werkt vanuit Kerkrade. We leiden onze mensen zelf op en dan zit je in een regio met vaak breed opgeleide werkzoekenden goed. We maken van de nood een deugd. Een tweede reden is de ideale ligging in het hart van Europa. De logistieke ontsluiting is bijna compleet, we kunnen zo de grens over. De derde reden is de goede balans tussen leven, wonen en werken hier. De kosten liggen vele malen lager dan in het noorden en dat geld kun je dus voor andere leuke dingen gebruiken. Zo hebben we denk ik de fraaiste kantine van Nederland.”

Gedeelde kosten

Wat opvalt is dat het vrijwel uitsluitend nicheshops zijn die in het zuiden floreren. Schreurs: “Dat klopt. Ik kan er zo nog een paar noemen die hier in de regio langzaam maar gestaag doorgroeien. Denk aan speeltoestellenshop Wickey uit Sittard-Geleen, Kantoorartikelen.nl uit Heerlen en ons zusterbedrijf DutchDo.nl. We onderzoeken op dit moment of we meer kunnen samenwerken op diverse gebieden. Denk aan opleidingen die je samen kunt opzetten, maar ook aan gezamenlijke marketing. Het lijkt ons dat ook de regionale overheid hier oren naar heeft, die zet immers in op economische diversiteit.”

Serieel ontwikkelen

Waarom zo’n grote hoeveelheid shops bij Verkoper.nl? Schreurs: “We zetten in op niches waarmee we ons kunnen onderscheiden. Daarbij proberen we wel een balans te bereiken tussen enerzijds cash cows en anderzijds echte ontwikkelsegmenten om een gezonde economische groei te kunnen garanderen. Denk bij het eerste bijvoorbeeld aan onze serie shops met allerlei kerstartikelen, daar zijn we echt koploper in aan het worden. Bij het tweede moet je denken aan kleinere niches zoals fietsenrekken en metaaldetectoren. Uiteindelijk gaat het vooral om een breed maar diep assortiment.”

Beter laat dan nooit

Verkoper.nl is een initiatief van Robert Peters, ook bedenker van de inmiddels grootste kabelwebshop van Nederland: Allekabels.nl. Peters: “In juni 2005 startte ik Allekabels.nl, een eenvoudige webshop die nog steeds de basis is van wat we nu doen. Vervolgens ging het zo hard met Allekabels.nl dat de andere themashops die ik toen al in gedachten had geen aandacht meer kregen. Het heeft dus tot 2017 geduurd, nu pas gaan we ook met Verkoper.nl langzaam maar zeker serieuze stappen maken.”