Moosefarg verlengt de levensduur van je hout

Veel geschilderd hout moet je goed blijven onderhouden. Dit bespaart je op ten duur veel ergernis en frustratie.

Veel hout dat buiten staat, zoals tuinhuisjes of veranda’s, is gevoelig voor groene aanslag en een blauwachtige schimmel. De blauwe soort schimmel wordt min of meer veroorzaakt door de weersomstandigheden. De groene aanslag wordt veroorzaakt, doordat het hout langdurig bloot is gesteld aan vochtigheid. Gelukkig kunt u beide vormen van aanslag helpen voorkomen.

Allereerst: gebruik kwalitatieve verf die is gemaakt om het hout te beschermen. De keuze van verf kan al heel veel schelen. Moose Färg dekkende beits is een ecologische verf die een absoluut minimale hoeveelheid aan biologische conservering heeft. Dit is voor een breed scala aan toepassingen al voldoende, dus hierbij hoeft u geen maatregelen meer te treffen. Desondanks kan bij langdurig vochtige plekken de groene aanslag ontstaan.

De belangrijkste tip: kijk bij schimmel even na of de ventilatie op orde is. Als dit niet zo is kunt het beste de constructie verbeteren. De schimmel ontstaat namelijk wanneer het hout langdurig vochtig blijft. Dit gebeurt het vaakst bij plafonds, waar de dakbedekking direct tegen het hout is geplaatst. Hiertussen ontstaat condens en dit is een broedplek voor schimmels. Wanneer het hout goed droogt, verdwijnt de schimmel vanzelf!

Helaas zijn er voor sommige wat meer barmhartige omstandigheden. Voor hen is het helaas al te laat. Meestal is dan de constructie helemaal niet goed gemaakt, of de omgeving is heel vochtig zoals in een bos of er staan struiken erg dicht tegen de woning of hut. Ventilatie is het belangrijkste bij het beschrijden van schimmel.

Maar je kunt het lot een handje helpen. Je kunt groene aanslag verwijderen met een sopje van lijnoliezeep. Hier kun je een klein beetje bleekmiddel bij doen. Als dat niet werkt, gebruik dan Svampdöd. Spuit verdunde Svampdöd met water en spuit dit op het hout. Vervolgens kun je er met beits of white wash gewoon overheen verven.