Taxus

Een werkerlijke versiering voor uw tuin is de taxus, zowel als haagplant als solitaire plant. Er zijn verschillende sierplanten op de markt voor uw tuin. Meer informatie over sierplanten vindt u op Tuinadvies.

De taxus is familie van de conifeer en de luxere in zijn soort. De afmetingen die op de markt verkrijgbaar zijn variƫren van 50cm tot wel 225 cm. Uiteindelijk kan de taxus ongesnoeid wel een hoogte bereiken avn 40 meter. De taxus baccata wordt ook wel venijnboom genoemd en regelmatig aangeplant in kerktuinen.

Taxus soorten

Voor tuinen is de taxus in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. De 2 meest bekende taxus zijn toch wel de Taxus baccata en de Taxus m. ‘Hicksii’. De eerste van deze twee kenmerkt zich door zijn groei zowel in de breedte als hoogte terwijl de m. ‘Hicksii’ meer een hooggroeier is. Qua prijs doen ze niet veel voor elkaar onder. Wel is het zo met alle soorten taxus dat de maten boven de 125cm aanzienlijk stijgen in prijs. Dit heeft te maken met schaarste. De groetere maten taxus zijn nu eenmaal zeer schaars.

Taxus kopen

Indien je van plan bent om taxus te kopen als haagplant, houdt dan rekening met de volgende zaken. Het seizoen van de taxus is vanaf oktober t/m april. Ga dus buiten deze periode ook niet in op aantrekkelijke aanbiedingen van leveranciers. Vaak is de ervaring, goedkoop is duurkoop. Partijen die nu eenmaal leveren buiten deze periode kunnen taxus vaak goedkoper aanbieden omdat ze een langere periode van verkoop hebben. Zoals met de meeste dingen in het leven, heb geduld en dit wordt beloond. Te vroeg of te laat taxus kopen kan resulteren in een niet volledig mooie dichte haag. Zoek daarom altijd naar een betrouwbare partij voor taxus voordat u tot aankoop overgaat.