Wat doet een makelaar?

Veel mensen schakelen een makelaar in voor het verkopen of juist het kopen van een woning of bedrijfspand. Door de expertise van de makelaar kan zowel het kopen als het verkopen van een woning of bedrijfspand aanzienlijk eenvoudiger worden.

Verkopen
Bij het verkopen van een huis kan de verkopende partij besluiten om alle taken te laten uitvoeren door een makelaar. De verkopende partij kan besluiten om de verkoop grotendeels zelf te doen, maar voor bepaalde zaken alsnog de hulp van een makelaar in te roep. Als de makelaar de verkopende partij van a tot z begeleidt, dan begint hij meestal met het bepalen van de waarde.

Als de waarde is bepaald worden er foto’s gemaakt en worden alle details van de woning genoteerd, zodat de makelaar een verkoopadvertentie kan maken. Zo’n advertentie werd in het verleden meestal in de krant geplaatst. Dat gebeurt vandaag de dag ook nog wel, maar thans is vooral het internet belangrijk. Op een site als Funda.nl en de eigen makelaarssite wordt de woning meestal geplaatst. Makelaars zijn afhankelijk van courtage. Dit is een percentage van de verkoopsom. De hoogte van de courtage verschilt per makelaarskantoor. Het is ook goed om te weten dat je over dit percentage kunt onderhandelen.

Een goede makelaar voor het verkopen van een woning of bedrijfspand is De Haan. Dankzij het netwerk van De Haan Makelaars in Heerde, Epe en omstreken wordt het verkopen van een woning veel eenvoudiger.

De Haan Makelaars Epe

Brinklaan 5

8161 CW Epe

Kopen

Bij een makelaar denkt men meestal aan het verkopen van woningen, maar een makelaar is ook in te huren als aankoopmakelaar. In dat geval kan zo’n persoon woningen voor zoeken en ook samen met de aankopende partij woningen bezichtigen. In de meeste gevallen doet de aankoopmakelaar ook de onderhandelingen. Voor allerlei adviezen kun je ook terecht bij een dergelijke aankoopmakelaar. Denk bijvoorbeeld aan advies over hypotheken.