De lijn die tussen hard willen werken en werkverslaafd zijn ligt, is helaas best wel dun. Zolang je vrijwillig hard aan het werk bent is er nog geen probleem, maar zodra het voelt als een verplichting kan het zijn dat er iets mis is met je werkhouding. En zoals elke verslaving heeft dit een negatieve invloed op je leven. Net als een verslaving aan alcohol, drugs of roken, stel jij je hele leven in het teken van werk. Je kunt geen afspraken met vrienden maken, omdat je nog te veel werk hebt liggen. Je sport niet meer, omdat je er simpelweg geen tijd meer voor hebt. Voor je het weet heeft de werkverslaving je hele leven overgenomen en doe je niks anders meer dan werken. Dat wil je natuurlijk voorkomen, maar daarvoor moet je wel bewust worden van je eigen gedrag.
Drukke periodes komen bij iedereen voor, maar dit houdt niet voor lange tijd aan. Wanneer je een tijdje echt hard moeten werken om al je deadlines te halen is zeker geen sprake van een werkverslaving. Maar als je begint te merken dat je wel heel afspraken af blijft zeggen en eigenlijk je leven volledig in het teken van werk zet, moet je gaan opletten. Start een urenregistratie om inzicht te krijgen in wat je wanneer doet en stel jezelf de vraag of de werklast wel haalbaar en realistisch is. Probeer ook te achterhalen waar de hectiek vandaan komt, ben je te chaotisch bezig of wil je te veel?
Hard werken heeft zeker een positieve invloed op je salarisstrook, maar vaak heeft het juist negatieve gevolgen voor de rest van je leven. Misschien denk je nu dat wij hard werken afraden, maar dat is niet waar. Als jij met heel veel passie naar je werk gaat en er echt voldoening uithaalt juichen wij dat juist toe.