Enkele tips bij het installeren van een processor- deel 2

Heeft u het idee “ik wil een nieuwe computer kopen” en daarbij wilt u hem het liefst zelf samenstellen, assembleren en installeren? Of wenst u gewoon over te gaan tot een processor upgrade. In deel twee van dit artikel beschrijf ik nog enkele puntjes waarop u best kan letten bij het plaatsen van een nieuwe processor, dit al dan niet met een nieuwe koeling.

Processor

  • Bij het gebruiken van een “custom koeling”

Bekijk zeker eens, vooraleer je uw moederbord in uw behuizing installeert, de documentatie die bij uw processor koeler geleverd werd. Sommige koelers beschikken over een vasthechtingsplaatje die aan de onderkant van uw moederbord dient geïnstalleerd te worden. Zorg er dus voor uw eigen gemak zeker voor dat dit gebeurt vooraleer u uw moederbord in de behuizing plaatst. Anders is dit werk voor niets.

  • Test de compatibiliteit tussen koeler en moederbord

Om dit kort te zeggen bestaat de mogelijkheid dat uw moederbord simpelweg niet kan samenwerken met een custom koelelement. Zorg er zeker voor dat u zich voldoende informeert alvorens over te gaan tot de aanschaf van dergelijk koelelement. Niets is zo jammer dan op het moment van installatie tot de constatatie komen dat uw apart aangeschafte koeler niet past op het moederbord omdat er te weinig plaats is.

  • Wat te doen als u een gebogen pin heeft op uw processorvoet?

Hierbij is er nog niet echt reden tot grote paniek, al is het natuurlijk beter dat dit niet voorvalt. Maar in de meeste gevallen kan dit opgelost worden door gebruik te maken van een vulpotlood. Waarbij je het grafiet uit het potlood haalt, waardoor je beschikt over een kleine metalen buis. U kan het al raden, in de meeste gevallen past de pin van een processorvoet perfect in het metalen buisje van het vulpotlood. Hiermee kan je met grote precisie, en de nodige voorzichtigheid in de meeste gevallen de gebogen pin terug recht zetten.

In dit artikel heb ik kort nog enkele tips gegeven voor wanneer u het idee “ik wil een nieuwe computer kopen” en het liefst zelf samenstellen. Let op: deze tips zijn niet alles bepalend voor het samenstellen van een computer, maar kunnen u wel op weg helpen en geven u een klein beetje extra inzicht in de materie, en waarop u het best kan letten wanneer u er zelf wenst in te vliegen. Hou er rekening mee dat het internet bezaaid is met extra tips en weetjes, en indien nodig kan u altijd contact opnemen met een ervaren computer bouwer.