Internet in de tuin? Het kan, met een wifi versterker

In veel huishoudens is er haast geen grotere frustratie denkbaar dan het internetsignaal dat er spontaan mee ophoudt. Ben je net lekker een film aan het streamen, ligt het signaal er ineens uit. Niet genoeg bereik, interferentie met een ander signaal of gewoonweg een softwarefout van de router of de computer. Behalve deze veel voorkomende wifi problemen is er vaak ook gewoonweg niet genoeg bereik om overal in huis van de wifi gebruik te maken. Was dat tot een jaar of wat geleden nog niet zo`n probleem, inmiddels is een wifi signaal bijna een eerste levensbehoefte geworden. In een tijd waarin iedereen continue met elkaar in verbinding wilt staan kun je simpelweg niet meer zonder.

wifi-wolk

Wat is een wifi versterker?

Gelukkig is er voor bijna ieder probleem een bijbehorende oplossing. Zo ook voor wifi signalen die niet ver genoeg reiken. Met een wifi versterker is dit probleem vaak goed op te lossen. Dit is een apparaatje dat je plaatst op een plek waar je nog een vrij goede wifi ontvangst hebt. De wifi versterker pakt dit signaal op en stuurt het dan weer op volle kracht uit. Een soort van tussenstation eigenlijk. Op deze manier kun je het wifi signaal versterken van de router, zodat hij ook op de zolder bereik heeft.

Wifi versterker niet altijd de ideale oplossing

Toch zitten hier wel wat haken en ogen aan en is een wifi versterker niet altijd de beste oplossing. Om dit te begrijpen moet je weten hoe een wifi signaal eigenlijk werkt en in hoeverre je dat kunt manipuleren. Het grote gebrek zit namelijk in wifi zelf. Een wifi signaal werkt met radiogolven. Deze worden uitgezonden op een bepaalde frequentie en weer opgevangen door bijvoorbeeld je computer of smartphone. Deze zet het radiosignaal om en stuurt vervolgens zelf weer een signaal terug. Het is dus eigenlijk een communicatieproces tussen de router en het ontvangende apparaat.

Hoe werkt wifi?

Het is alsof twee mensen met elkaar aan het praten zijn. Sta je in dezelfde kamer, dan is dat meestal geen probleem. Maar ga maar eens een verdieping hoger staan. Dan wordt het al een hele toer om elkaar nog te kunnen verstaan. Met het wifi signaal werkt dit eigenlijk hetzelfde. Radiogolven worden vaak belemmerd door fysieke barrières, zoals plafonds en muren. Een wifi versterker is daar soms een handige oplossing voor. Wel is een wifi versterker een tussenstation. Hij moet de informatie dus continue heen en weer sturen tussen de computer en de router. Dit zorgt ervoor dat je wifi signaal wordt gehalveerd in bandbreedte. Wil je dus uitgebreid een film kijken op zolder, dan is een wifi versterker wellicht niet ideaal. Wil je echter simpele dingen op internet doen, zoals muziek luisteren of websites bezoeken, dan is een wifi versterker een ideale oplossing voor je probleem.

Uitzendkracht

Een wifi versterker, ook wel een wifi repeater genoemd, is een goedkope oplossing voor een complex probleem. Mits je natuurlijk de beperkingen ervan accepteert. Er zijn ook andere oplossingen dan een wifi versterker. Namelijk door een andere wifi router te kopen. De router is het apparaat waar het signaal op binnenkomt en die het vervolgens omzet in een radiosignaal. De sterkte van dit signaal wordt bepaald door de sterkte van de zender. Dit wordt berekend aan het aantal megawatt (mw). In Nederland is de maximaal toegestane uitzendsterkte 100 mw. In veel andere landen is dit echter een stuk lager. Hierdoor stellen de producenten van routers hun signaal meestal af op slechts 50 mw. Door een sterkere router te kopen kun je dus een sterker signaal creëren. Een alternatieve wifi versterker dus. Goede routers gebruiken bovendien nog een aantal andere technieken om hun wifi signaal verder te versterken. Het gaat dus niet alleen om het aantal watts.

Zorg voor goede afstemming

Voordat je met wifi versterker, wifi repeater, access points en andere routers aan de gang gaat is het wel belangrijk dat de afstemming in orde is tussen het zendende apparaat en het ontvangende apparaat. Op het moment dat je namelijk een router hebt die op volle kracht uitzendt, maar je geen ontvangend apparaat hebt dat op dezelfde sterke terug kan `schreeuwen`, dan kan het juist contra productief werken. Bij computers is dit vaak wel op te lossen door via een usb poort een speciale wifi zender/ontvanger aan te sluiten. Bij tablets en smartphones is dit geen oplossing. Daarnaast kan een hele sterke wifi versterker ook zorgen voor zogenoemde galm in de kamer waar hij staat. Ook dit kan ervoor zorgen dat door het gebruik van een wifi versterker onbedoeld het signaal juist minder goed wordt ontvangen.

Andere opties wifi signaal versterken

Behalve het kopen van een wifi versterker of een alternatieve router, zijn er nog enkele andere simpele opties die je kunt overwegen. Bijvoorbeeld door eerst je router eens op een andere plaats te zetten. Vaak wordt deze ergens ver weg onder de kast geparkeerd, maar dat is niet de beste plek. Overigens geldt dat ook voor een wifi versterker. Probeer je router zo neer te zetten dat hij zo min mogelijk beperkt wordt door fysieke belemmeringen. Het signaal zal dan al duidelijk beter worden. Ook kan het soms helpen om de frequentie aan te passen waarop het wifi signaal wordt uitgezonden. Routers hebben namelijk een standaard fabriekstand. Dat is geen probleem als je op een rustige plek op het platteland woont. Woon je echter midden in de stad, dan krijgt jouw router veel concurrentie van andere routers die op precies dezelfde band uitzenden. Ze kunnen elkaar dan gaan storen, waardoor het signaal verslechtert. Door je router op een andere band in te stellen, kun je dit verhelpen.

Een wifi versterker is vooral aan te raden als je ontvangst wilt hebben op plekken waar je nu nog geen of nauwelijks signaal hebt. Bijvoorbeeld op de zolder, of in de tuin. Houdt er rekening mee dat een wifi versterker zijn belemmeringen heeft wat betreft de sterkte van het signaal . Ook een andere wifi router kan soms helpen om je wifi signaal te versterken.