Pelletkachels goed voor uw portemonnee

De laatste jaren zijn de gas prijzen weer flinke gestegen. En soms daalt de prijs weer even om vervolgens weer duurder te worden. De verwachting is dat het gas nog veel meer gaat stijgen. De mensen die op houtpellets stoken hebben daar gelukkig geen last meer van. Ook zijn de prijzen voor de pellets al jaren zeer constant. Voor de toekomst wordt verwacht dat de prijzen constant blijven, en lang niet zo zullen stijgen als bij gas en olie (aangezien hout hernieuwend is en de fossiele brandstoffen opraken).

Momenteel wordt nog lang niet al het afvalhout hergebruikt, er zijn jaarlijks nog grote overschotten. Omdat gebruikers langzaam groeien, worden er nu toch al speciale bossen aangeplant om voor voldoende pellets in de toekomst te kunnen zorgen. Zo is er nu in Duitsland meer bos dan 200 jaar geleden.

Pelletkachels gebruikers weten vaak wel dat het verbruiken en het uitputten van de langzaam ontstane fossiele brandstoffen een rampzalig gebeuren is. Buiten het feit dat pellets goedkoper zijn, is het ook veel beter voor het milieu.

Wat kunt u nou daadwerkelijk besparen als u en pelletkachel gaat kopen? Het antwoord hierop is dat dit heel verschillend kan zijn. De een bespaart 20%, de meesten hebben een besparing van rond de 50% en we hebben ook klanten die zelfs 70% per jaar besparen. Dus wat voor de een geldt, geldt niet voor de ander. Het grootste verschil zit hem in de isolatie van de woning (vaak gerelateerd aan de leeftijd) en de grootte van de woning.

Als je een bijzonder goed geïsoleerd huis hebt dan zal je besparing wel meevallen. Dan ligt het eerder rond de 20%. Toch nog goed voor een besparing van honderden euro’s per jaar. (Tel daarbij de voordelen van de pelletkachel bij op en de keuze is vrij makkelijk). Heb je een redelijke isolatie dan kan je zo rond de 30-40% besparen en is je huis matig geïsoleerd dan haal je de 50% en meer. Hoe groter je verbruik aan gas per jaar hoe meer je bespaart met de pelletkachel.

Een groot voordeel van pellets is dat de prijzen van de houtpellets al jaren constant zijn, en ook niet zo zullen toenemen als van gas en olie. Kiest u voor een pelletkachel, dan kiest u voor milieuvriendelijk verwarmen, besparing op uw energiekosten en, niet geheel onbelangrijk, voor een sfeervolle warmte.