Rittenregistratie voor zzp’ers

Als je als zzp’er een auto van de zaak hebt en je rijdt hier minder dan 500 kilometer per jaar in voor privé dan kan je belastingvoordeel krijgen. Wanneer je door een sluitende rittenregistratie laat zien aan de Belastingdienst dat je minder dan 500 privé kilometers hebt gereden hoef je geen bijtelling te betalen. Dit scheelt aanzienlijk in je maandelijkse kosten. Het bijhouden van alle ritten is wel erg belangrijk. Foutieve rittenregistratie kan ervoor zorgen dat je hoge boetes van de Belastingdienst kan krijgen. In dit artikel lees je hoe je als zzp’er deze boetes kan voorkomen door een juiste rittenregistratie bij te houden.

 

De rittenregistratie

Kortgezegd is de rittenregistratie het bijhouden van de gereden kilometers. Aan dit bijhouden zitten wel een paar eisen verbonden. Van elke rit moet je het volgende noteren: de datum, adres van vertrek en bestemming, route, begin en eind van de kilometerstand, of het een zakelijke of privé rit is en eventueel het aantal omrijkilometers. Dit zijn de standaard punten die moeten worden vermeld. Daarnaast begint de gehele rittenregistratie met de volgende gegevens van de auto: het merk, type en het kenteken. Dit hoeft natuurlijk niet elke keer worden aangegeven als je maar in een auto rijdt.

 

Manieren van rittenregistratie

Er zijn verschillende manieren om je rittenregistratie bij te houden, zowel handmatige als automatische opties. Je kan het bijvoorbeeld handmatig in Excel bijhouden. Er zijn op internet veel ritregistratie sjablonen te vinden voor zowel Excel als Google Spreadsheets waarin je de gegevens alleen nog maar hoeft in te vullen. Het is wel belangrijk dat alles secuur en gedisciplineerd wordt ingevuld, de kleinste fout kan al een boete betekenen.

 

Naast dat je het handmatig kan bijhouden zijn er ook verschillende automatische manieren. Zo zijn er rittenregistratiesystemen die al je ritten registreren met behulp van GPS. Met het automatisch vastleggen van de ritten voorkom je dat je ritten vergeet en heb je altijd inzicht in de gereden ritten. Het verkleint in ieder geval de kans op fouten en daardoor op boetes.