Tips voor het inrichten van je tuin

De inrichting van je tuin kun je helemaal zelf bepalen. Denk aan tuinmeubelen, bepaalde sierbestrating, een vijver, de beplanting en ga zo maar door. Je kunt heel creatief omgaan met al deze facetten en op die manier uw tuininrichting bepalen. Veel tuin bezitters hebben echter geen flauw idee waar ze moeten beginnen wanneer het over tuininrichting gaat. Dit is logisch omdat de keuzes zijn zo ruim zijn.

Tuininrichting ideeën uit tijdschriften

Een goede tip is om wat huis en tuin magazines te kopen en zo inspiratie op te doen. Vaak vind je in deze magazines allemaal voorbeelden van tuinen. Hier staat vaak bij welke beplanting gebruikt is, welke tegels of stenen er zijn gelegd en wat voor overige materialen er nodig waren. Het is leuk om vervolgens zelf aan de slag te gaan met potlood en papier!

Tuininrichting via het internet

Ook op het internet heb je werkelijk duizenden voorbeelden van tuinen. Het is sowieso een goed idee om inspiratie op te doen voor de tuininrichting voordat je echt iets onderneemt. Je kunt tegenwoordig via verschillende websites een gratis online programma uw tuin inrichten. Zoek bijvoorbeeld eens op tuinontwerp tools.

Schakel een hovenier in voor de tuininrichting

Nog een goede tip is om een hovenier in te schakelen om je te helpen met de tuininrichting en het aanleggen van de tuin. Hij weet vaak wat haalbaar is, welke kosten er gemoeid zijn en niet onbelangrijk: hoeveel tijd er gaat zitten in het onderhoud van een tuin die je in gedachte hebt. Vooral het laatste punt zien veel mensen over het hoofd. Er wordt vaak vergeten dat een foto in een boekje een momentopname is. Veel tuinen vergen bizar veel tijd voor het onderhoud.

Handige tips bij tuininrichting

– Steigerhout of sloophout is een goedkoper alternatief voor hardhout of teak.
– Zoek op internet naar (tweedehands) tuinproducten zoals tegels of schuttingen.
– Investeer liever in één mooie en complete tuinset van duurzame materialen.
– Ga bij de keuze van tuinmeubelen voor een stijl die niet te trendgevoelig is en nog jaren meegaat.
– Besef je bij een nieuwe tuin dat een tuin moet ‘groeien’ en niet binnen 1 seizoen af is.
– Kies voor planten die lang meegaan, zoals hortensia’s en fuchsia’s.
– Vervang je tuinverlichting voor LED verlichting. Dit is een goedkoop én groen alternatief.